Vereniging Nederlandse Gemeenten


---

VNG: Actieprogramma Modernisering Overheid weinig modern (02/12/03)

Minister De Graaf voor Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties hanteert bij de Kabinetsvisie Modernisering Overheid en het daarbij behorende Actieprogramma een weinig moderne aanpak. Dat blijkt zowel uit de inhoud van de stukken waarin belangrijke onderdelen ontbreken als uit het feit dat de minister het overleg met de VNG en IPO pas heeft geopend enkele dagen voordat het Actieprogramma werd vastgesteld in het kabinet. Minister de Graaf heeft op 25 november wel vervolgoverleg aangekondigd. De inzet van de VNG daarbij zal zijn dat over het Actieprogramma Modernisering Overheid alleen op basis van gelijkwaardigheid afspraken zijn te maken.

De nota van de minister bevat vier actielijnen: dienstverlening; regelgeving; organisatie rijksoverheid; en de relatie met gemeenten en provincies. De VNG onderschrijft de noodzaak die het kabinet ziet om de overheid te moderniseren. De uitwerking van de laatstgenoemde actielijn is uiterst mager. In de nota worden voor gemeenten themas genoemd als sanering van de specifieke uitkeringen, ketenregie en prestatievergelijking. Essentiële themas voor de VNG als gemeentelijke autonomie en het lokaal belastinggebied blijven echter achterwege. Overigens zijn gemeenten op vele terreinen die het kabinet noemt, zoals verbetering van de dienstverlening, verminderen bureaucratisering, intensivering toepassing ICT en versterken van de burgerparticipatie al jaren hard aan de slag. Opmerkelijk genoeg lijkt dit de opstellers van de nota te zijn ontgaan.

Modernisering van dé overheid vraagt naar de overtuiging van de VNG om een excellente samenwerking van alle overheden. Daarvan is bij de start van het Actieprogramma weinig gebleken.

Den Haag, 2 december 2003