Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

politiek den haag

CG-Raad uiterst verbaasd over uitspraken Hoogervorst over aanvullende verzekering

Aan: Tweede Kamer
Betreft: Algemeen Overleg 2 december Inlichtingen: Drs. C. van der Hoeven, beleidsmedewerker Volksgezondheid

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) heeft kennis genomen van uitspraken van minister Hoogervorst over mogelijkheden voor aanvullende verzekeringen met betrekking tot de op handen zijnde bezuinigingsmaatregelen in het ziekenfondspakket en Standaardpakketpolis. Volgens minister Hoogervorst zal iedere verzekerde zich vanaf 1 januari 2004 kunnen bijverzekeren voor die onderdelen die uit het pakket zullen verdwijnen.

De CG-Raad is hoogst verbaasd over deze uitspraken van de minister. Zorgverzekeraars Nederland geeft als reactie dat minister Hoogervorst dergelijke uitspraken niet kan doen, omdat hij niet in een positie verkeert waarin hij dit kan beslissen of in het vooruitzicht kan stellen. Het besluit voor het wel of niet herverzekeren van (bepaalde) onderdelen die uit het pakket worden geschrapt ligt bij de individuele zorgverzekeraar.

ZN geeft aan dat zorgverzekeraars nog geen duidelijk zicht hebben op de situatie vanaf 1 januari 2004, omdat de Tweede Kamer nog niet alle besluiten genomen heeft omtrent de bezuinigingen. Daardoor weten zorgverzekeraars niet wat er precies in het ziekenfondspakket zal worden gehandhaafd en wat eventueel naar een aanvullend pakket kan worden verschoven. Iedere individuele verzekeraar heeft de vrijheid om de omvang van die aanvullende pakketten te bepalen.

VGZ, bijvoorbeeld, heeft op navraag van de CG-Raad, aangegeven niet alles in aanvullende pakketten aan te zullen bieden. Zittend ziekenvervoer en zelfzorggeneesmiddelen voor chronisch zieken zullen door VGZ in ieder geval niet voor herverzekering in aanmerking komen. De kans is groot dat ook ander grote verzekeraars deze keuze zullen maken. Het gaat immers om een relatief kleine groep verzekerden (in de ogen van verzekeraars een hoge risicogroep) die zich hier voor zouden willen bijverzekeren. Verzekeraars beginnen hier liever niet aan. De premies zouden hierdoor ook te hoog worden.

Amicon, die zegt de pijn van de bezuinigingsmaatregelen voor hun verzekerden te zullen verlichten, blijft onduidelijk over de uiteindelijke omvang en kosten van aanvullende pakketten. Om in aanmerking te komen voor de zorg-plan verzekering van Amicon moet een deel van de verzekerden een gezondheidsverklaring invullen en voor bepaalde onderdelen zoals fysiotherapie zal een maximumvergoeding gelden.

Voor alle aanvullende pakketten geldt in het algemeen dat er geen acceptatieplicht is voor de verzekeraar. Zeker is dat door het verplaatsen van onderdelen naar een aanvullende verzekering de premie omhoog zal gaan. VGZ schat in dat deze premie voor hun verzekerden tientallen procenten omhoog zal gaan. Voor mensen met een minimum inkomen komt de betaalbaarheid van zo'n aanvullend pakket in het geding.

Jan Troost,
Voorzitter

---