Gemeente Lisse

02-12-2003 Voortgang project Is De Poelpolder Ouderenproof?

In september 2003 is in de Poelpolder het project Is de Poelpolder Ouderenproof? van start gegaan. Via deze rubriek wordt u op de hoogte gehouden van het verloop van dit project.

Verloop startbijeenkomst
Op 16 september is in t Poelhuys een startbijeenkomst gehouden. Voor deze bijeenkomst hebben alle 55-plussers in de Poelpolder een uitnodiging ontvangen. De belangstelling voor de startbijeenkomst was boven verwachting. Ruim 150 55-plussers namen aan de bijeenkomst deel. De bijeenkomst begon met een inleiding van wethouder Adri de Roon, waarin hij het belang van het project toelichtte. Aansluitend is een convenant ondertekend. Hiermee hebben betrokken partijen de belofte gedaan zich in te zullen spannen om het project te laten slagen. Vervolgens is de aanpak van het project toegelicht.

De aanpak behelst de vorming van vier themawerkgroepen die zich elk tijdens 6 à 10 bijeenkomsten buigen over de vraag: Wat is er nodig op het terrein van het thema om nu en in de toekomst op een prettige, gezonde en veilige manier als oudere in de Poelpolder te kunnen blijven wonen? Aan de themawerkgroepen nemen bewoners van 55 jaar en ouder deel. De onderscheiden themas zijn Dienstverlening, Welzijn en participatie, Zorg en Wonen.

Samenstelling themawerkgroepen
Aan het einde van de startbijeenkomst was er gelegenheid zich ter plekke in te schrijven voor de themawerkgroepen, maar het inschrijfformulier kon ook later worden ingediend. Op de bijeenkomst zelf hebben zich 10 personen aangemeld. In totaal zijn er inmiddels 27 deelnemers: drie groepen met 7 deelnemers en één groep met 6. Het beoogde aantal van minimaal 8 deelnemers per groep, is dus nagenoeg behaald.

Mocht u zich alsnog willen aansluiten bij één van de themawerkgroepen, dan kan dat door contact op te nemen met de coördinator van Ouderenproof, José van Heuven. Zij is bereikbaar via telefoonnummer (0252) 547 021 of via e-mail j.heuven@wbvtrias.nl.

Eerste bijeenkomst klankbordgroep
De klankbordgroep van het project is op 16 oktober onder voorzitterschap van wethouder Adri de Roon voor de eerste maal bijeen gekomen. In deze klankbordgroep zijn instellingen vertegenwoordigd die in de Poelpolder werkzaam zijn op het terrein van wonen, zorg en/of welzijn. De klankbordgroep zal tijdens de volgende vergadering op 18 december een intentieverklaring ondertekenen. Hierin verklaren de organisaties dat zij zullen aangeven hoe met de aanbevelingen van de themawerkgroepen zal worden omgegaan. Bovendien beloven partijen in de intentieverklaring dat zij zich gezamenlijk zullen inspannen om ervoor te zorgen dat er ook daadwerkelijk iets met de uitkomsten van de themawerkgroepen zal worden gedaan.

Eerste bijeenkomsten themawerkgroepen
Op 7 oktober hebben de voorzitters van de themawerkgroepen een training gevolgd. In de afgelopen twee weken zijn de themawerkgroepen elk voor de eerste keer bij elkaar gekomen om de themas af te bakenen. In de komende periode gaan de groepen aan de slag met een inventarisatie van het huidige aanbod op het vlak van wonen, zorg, welzijn en participatie en dienstverlening, om uiteindelijk tot aanbevelingen te komen ter verbetering van dat aanbod. De groepen geven zelf invulling aan hun werkwijze. Het is denkbaar dat de themawerkgroepen andere inwoners van de Poelpolder zullen benaderen om hun oordeel over de Poelpolder te horen.

Meer informatie
Informatie over de voortgang van het project (waaronder de notulen van bijeenkomsten) is ook te vinden op deze website (pagina Bestuurlijke informatie -> agenda's en stukken -> seniorenraad). Via deze website kunt u eventueel ook suggesties doen of opmerkingen maken rondom de vier themas. Verder ligt er in het dienstencentrum De Beukenhof aan de Eikenlaan een documentatiemap ter inzage. Deze map bevat naast informatie die de themawerkgroepen zullen gebruiken bij de uitoefening van hun taak, notulen van de bijeenkomsten van de themawerkgroepen en de klankbordgroep.