DIERENBESCHERMING

Proces-verbaal voor illegale hondenhandelaar uit Sittard

Hilversum/Sittard, 2 december 2003 -- Een hondenhandelaar uit Sittard krijgt een proces-verbaal van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) wegens het ontbreken van de benodigde vergunning. In stal, tuin, bijkeuken, woonkamer en keuken van de verdachte werden 63 volwassen honden, voornamelijk Yorkshire Terriers aangetroffen. De conditie en voedingstoestand van de dieren was normaal te noemen. In één van de acht werphokken lagen zes pups van ongeveer een week oud. Verder liepen in huis nog drie pups rond van vijf à zes weken oud. Omdat de verdachte meer dan twintig pups op jaarbasis verkoopt en niet voldoet aan de wettelijke bepalingen, is er sprake van illegale hondenhandel.

Uit de administratie van de verdachte bleek dat zij in 2001 zevenentachtig pups had verkocht, in 2002 negenenzestig pups en dit jaar vierentwintig pups voor een gemiddelde verkoopprijs van 225 euro. De verdachte wist van het bestaan van het Honden- en Kattenbesluit maar omdat zij de Nederlandse taal niet machtig is, kon zij ook de verplichte cursus niet volgen. Derhalve was zij dus ook niet in het bezit van het Bewijs van Vakbekwaamheid en staat zij niet geregistreerd bij bureau I&R van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Na overleg met de officier van justitie is besloten de zes zogende pups voorlopig bij de moeder te laten. De verdachte verwacht in december nog twee nesten en in januari 2004 zes nesten.

In maart/april 2004 volgt hercontrole door de LID . Worden er dan nog pups aangetroffen, dan volgt opnieuw proces-verbaal en worden de pups in beslaggenomen. Ook is de verdachte duidelijk gemaakt dat zij aan de wettelijke bepalingen moet voldoen of ervoor moet zorgen dat zij niet meer dan twintig pups per jaar verkoopt.

De LID heeft deze zaak aangepakt in samenwerking met de politie Sittard en de Algemene Inspectiedienst (AID).