Partij van de Arbeid




Den Haag, 2 december 2003



Vragen van de leden Depla, Heemskerk (beiden PvdA) en Gerkens (SP) aan de minister van Economische Zaken en de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer



1. Bent u op de hoogte van de afspraken die de gemeente Utrecht gemaakt heeft met het Vastgoedfonds Corio om hen in ruil voor medewerking aan de realisatie van het Utrecht Centrum Project (UCP), Corio een voorkeursbehandeling te geven bij de bouw van het winkelcentrum in de grootste VINEX locatie van Nederland: Leidsche Rijn.



2. Bent u met ons van mening dat het grote marktaandeel van Corio in de Utrechtse regio, die naast Hoog Catharijne in Utrecht ook City Plaza in Nieuwegein in haar bezit heeft en nu ook een voorkeursbehandeling krijgt bij het grootschalige winkelcentrum Leidsche Rijn, tot ongewenste prijsopdrijving kan leiden voor ondernemers die zich in een grootschalig winkelcentrum in de regio Utrecht winkelruimte willen vestigen? Zo nee waarom niet?



3. Bent U bereid de overeenkomst die Corio en de gemeente Utrecht hebben gesloten voor te leggen aan de Nma om te beoordelen of deze overeenkomst leidt tot te grote marktconcentratie van winkelvastgoed in de regio Utrecht? Heeft de Nma voldoende bevoegdheden om deze overeenkomst te beoordelen? Zo nee, wat gaat u hieraan doen?



4. In hoeverre is het toegestaan om openbare aanbesteding van het nieuwe winkelcentrum in Leidsche Rijn door de gemeente Utrecht achterwege te laten en onderhands aan Corio te gunnen? En als dit is toegestaan vindt u dat wenselijk? Zo ja waarom? Zo nee, wat gaat u hieraan doen?