Rechtbank Utrecht



UMC Utrecht in ongelijk gesteld

Bron: Rechtbank Utrecht

Datum actualiteit: 2-12-2003

De president van de rechtbank Utrecht, mr. H.N. Brouwer, heeft vandaag het bedrijf L2BH in het gelijk gesteld in het kort geding van dat bedrijf tegen het UMC Utrecht.

L2BH heeft een geschil met het UMC over het onderzoek naar de behandeling van mensen met Hepatitis-C via hyperthermie. Eerder had het UMC een overeenkomst met het Amerikaanse bedrijf FCM; toen dat bedrijf zijn financiële verplichtingen met het UMC niet meer nakwam, heeft het UMC in mei 2003 een samenwerkingsovereenkomst gesloten met L2BH, dat de financiering van het onderzoek heeft voortgezet. Daarna is het UMC opnieuw in onderhandeling getreden met FCM. L2BH heeft twee weken geleden in kort geding ondermeer gevorderd dat zij inzage kreeg in de contacten die na het sluiten van de samenwerkingsovereenkomst in mei 2003 hebben plaatsgevonden tussen het UMC en FCM.

De president heeft deze vordering toegewezen, omdat het UMC zich in een brief bij de samenwerkingsovereenkomst verplicht had tot het verschaffen van informatie over verdere contacten met FCM.

Het kort geding ging niet over de vraag welk van de twee bedrijven eigenaar is van de uitkomsten van het onderzoek.