CDA

CDA
02-12-03
Verslag: Zuid-Afrika: tien jaar na de apartheid, a contest of ideas Het was een unieke bijeenkomst. Tien jaar na de beëindiging van het apartheidsregiem in Zuid-Afrika, kwamen de politieke partijen uit dat land bij elkaar. En zij niet alleen. Ook de partijen uit de rest van Zuidelijk Afrika waren uitgenodigd voor de Conferentie met als thema: The quest for democratic governance.

Meer dan honderd mensen uit ondermeer Mozambique, Zambia, Zimbabwe, Malawi, Zuid-Afrika en Botswana spraken twee dagen over hun ervaringen in de afgelopen tien enerverende jaren, over hun hoop en hun frustraties. Inleiders uit de politieke en academische wereld legden uitdagende inleidingen voor aan een willig en enthousiast gehoor. En in de goede Afrikaanse traditie waren de grapjes niet van de lucht, maar de serieuze ondertoon evenmin. Zelfspot is de Afrikanen eigen en het klonk door in opmerkingen als "we hebben zoveel lange jaren gestreden voor een eigen wereld waar apartheid niet meer zou bestaan en wat krijgen we? Democratie!" Maar het dekt de lading wel. Want het is duidelijk dat de Afrikaanse politiek zoekende is en druk doende een eigen identiteit aan een eigen democratie te verbinden.

Waar eens de grote bevrijdingsbewegingen slechts één duidelijk doel voor ogen hadden, is die strijd voor een belangrijk deel gestreden. Maar is het niet vanzelfsprekend dat de huidige politieke partijen, voor een belangrijk deel ontstaan uit die bevrijdingsbewegingen, daarvan het verlengstuk zijn geworden. De worsteling is duidelijk voelbaar en de huidige situatie maakt het er niet eenvoudiger op. De economische situatie verslechtert in hoog tempo, het HIV/Aids probleem raakt praktisch alle huishoudens op een onvoorstelbare manier, oude leiders die hun draagvlak zijn verloren, lijken weinig bereid plaats te maken voor de nieuwe generatie, het cliëntele systeem blijft de samenlevingen doordrenken, scheidslijnen tussen de overheid en de machtigste politieke blokken zijn onduidelijk, oppositiepartijen kunnen zich niet verenigen, armoede blijft onverminderd aanwezig.

Democratie
Er is frustratie omdat zoveel waarop men hoopte niet is uitgekomen. Omdat het allemaal zo tergend langzaam lijkt te gaan en de problemen onoverkomelijk. Democratie blijkt uit verkiezingen die nu in praktisch alle landen met regelmaat worden gehouden. Maar blijkt niet uit de strijd die alsmaar weer uitbreekt als de uitslagen bekend zijn. "Agree to disagree" lijkt nog ver weg als leidend principe in het politieke leven. En is een meerpartijensysteem zoals wij dat kennen, wel weggelegd voor Zuidelijk Afrika? Moet Afrika zich eigenlijk wel laten leiden door democratische systemen waarmee het Westen langzaam opgroeide? Moet niet veel meer worden uitgegaan van de eigen identiteit, waarin overigens dezelfde waarden als het Westen claimt dat de hare zijn, een rol spelen: Vrijheid in al haar facetten en gerespecteerde mensenrechten. De strijd van Afrika gaat dus door. Niet langer gericht op blanke dominantie, maar op spoken uit het verleden die nog teveel invloed hebben.

Er is hoop omdat er toch ook al zoveel is gebeurd. Er zijn huizen gebouwd voor de armen, toegang tot drinkwater is breder beschikbaar, het onderwijssysteem is beter toegankelijk voor de zwarte bevolking, de positie van de vrouw staat op de agenda en steeds meer vrouwen dringen door in de politiek, langzaam komt ook de regionale samenwerking van de grond. Organisaties als SADC (Southern African Development Community) en NEPAD (New Partnership for Africa's Development), krijgen kritiek, maar fungeren toch als platform voor gesprek tussen de landen in Zuidelijk Afrika.

Verkiezingen
Politieke partijen kampen met de toekomst. Kiezers die eens vanzelfsprekend stemden, stemmen niet meer. De opkomst voor de stemmersregistratie in Zuid-Afrika was bedroevend laag, waar tien jaar geleden rijen voor de stembussen stonden. Men kijkt met argusogen naar de ontwikkelingen in Zimbabwe, de nieuwe testcase voor Zuidelijk Afrika. Wordt de kiezer nog gehoord? Maar er zijn ook hoopvolle voorbeelden; de President van Zuid-Afrika wijzigt, onder grote druk van zijn partij, het standpunt ten aanzien van aids. Botswana lijkt bezig met een economische revival. En politieke leiders beseffen dat men elkaar nodig heeft, ook over de grenzen heen, om de enorme problemen het hoofd te kunnen bieden.

Daarom werd de conferentie gekenmerkt door een grote openheid. En waardeerde men het gezamenlijke initiatief van de Zuid-Afrikaanse organisaties IDASA en CPS in samenwerking met het Nederlandse IMD (Institute for Multiparty Democracy), om bijeen te komen. Waar hoop en frustratie hand in hand gaan, bleef een conclusie recht overeind staan. Democratie als "contest of ideas". Met die inspirerende gedachte kon een succesvolle conferentie in Afrikaanse traditie worden afgesloten.

Voor meer informatie over de conferentie en over het IMD, kunt u contact opnemen met Ellen van Moorsel, internationaal secretaris van het CDA ( ).