Gemeente Tilburg

26-11-2003
ICT: geen kunst?
Tilburg Lounge onderzoekt synergie tussen kunst en ICT

Wat kunnen ICT, nieuwe media en kunst & cultuur voor elkaar betekenen? Kunnen techniek en kunst eigenlijk wel samengaan of zijn ze te verschillend? Kun je bijvoorbeeld digitaal schilderen? En kan een website een kunstwerk zijn?

Tilburg ICT Lounge vindt van wel! En dat wil ze laten horen, zien en voelen op
2 december van 15.00 tot 19.00 uur tijdens het E-vent 'ICT: geen kunst?' in popcentrum 013. Op het programma staan onder andere multimediale interviews met wethouder Hans Janssen en professor Hans Mommaas, een marktplein met prachtige voorbeelden van projecten waarbij ICT en kunst samengaan en de uitreiking van de ICT-Lounge Award door wethouder Hugo Backx.

Het E-vent van de Tilburg Lounge wordt financieel ondersteund door de gemeente Tilburg, omdat het een platform is om partijen bij elkaar te brengen en tevens de gelegenheid biedt de sectoren kunst en ICT te promoten. Dit zijn ook doelstellingen uit de nota Hoofdlijnen Economisch Beleid. De lounge staat onder leiding van wethouder Hans Janssen (Economische Zaken).

ICT-Lounge
De ICT Lounge bestaat uit Tilburgse bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsinstellingen, die samen een ICT denktank hebben gevormd. Doelstellingen zijn kennis delen met elkaar, een bijdrage leveren aan een levendig ICT-klimaat in Tilburg en advies geven over ICT-beleid en ICT-projecten.

ICT-Lounge Award
Tijdens het E-vent wordt voor de eerste maal de ICT-Lounge Award uitgereikt. Dit is een aanmoedigingsprijs voor een bijzondere prestatie op het gebied van het samengaan van kunst en ICT. De volgende projecten zijn genomineerd:

* Vogels & Vogels; een mechanische dirigent dirigeert een muziekstuk waarbij de bewegingen worden omgezet in een tekening.
* HOLY; een interactieve snoepmachine die animaties vertoont die via internet worden gemaakt, bijvoorbeeld door scholieren.
* Chapel Studio; een interactieve site van en voor het Metropole orkest waarbij je zelf een cd kunt maken met top jazz en een hoes kunt ontwerpen met kunstwerken van Tilburgse kunstenaars.
* 3 animaties en enkele ontwerpen van prijswinnende websites gemaakt door studenten van Fontys Academie Beeldende Vorming.
* LADDS met de kunstcollectie van Interpolis op cd-rom.

Alle projecten worden op het marktplein in 013 gepresenteerd, waar zij door een jury zullen worden beoordeeld. Wethouder Hugo Backx (Cultuur) zal rond 17.45 uur de aanmoedigingsprijs aan de winnaar overhandigen.

Innovatiecheque
Een van de deelnemers aan het marktplein zal van Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers, de innovatiecheque ontvangen. De winnaar van deze cheque ontvangt een gratis bedrijfsscan, die moet leiden tot het opstarten van succesvolle innovaties. Deze innovatiecheque komt voort uit een samenwerkingsovereenkomst tussen Syntens en de Kamer van Koophandel Midden-Brabant met als doel innovatie van het MKB in Midden-Brabant te bevorderen.