Ingezonden persbericht


Zoetermeer/Den Haag, 27 november 2003

Persuitnodiging

Organisaties eisen met petitie duidelijkheid over eenmanszaken en freelancers

Het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO), Transport en Logisitiek Nederland (TLN) en VNO-NCW bieden op dinsdag 2 december om 13.30 in de Tweede Kamer een petitie aan de vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan. Ze willen hiermee aandringen op een snelle oplossing voor de onduidelijkheid rond het inhuren van eenmanszaken en freelancers, ook wel Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP ers) genoemd. De Tweede Kamer vergadert volgende week over de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De petitie is ondertekend door enkele duizenden ZZP ers, zoals interim-managers, organisatie-adviseurs, eigen rijders, klussers, schilders en tekstschrijvers. Ook opdrachtgevers geven massaal steun aan de actie. De ZZP ers willen vooraf duidelijkheid over hun positie, zodat opdrachtgevers niet achteraf worden geconfronteerd met forse naheffingen voor werknemersverzekeringen. Op dit moment gebeurt het regelmatig dat ZZP ers door het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) achteraf worden gezien als werknemer in plaats van als zelfstandige. De handtekeningen zijn verzameld tijdens een handtekeningenactie, die nog loopt tot 1 december.

De petitie wordt aangeboden door PZO-voorzitter Wim de Braak, TLN-voorzitter Mich van der Hart en VNO-NCW-directeur Sociale Zaken Jan Willem van den Braak. Zij dringen er namens de ondertekenaars op aan dat er snel wetgeving komt die een eind maakt aan de onzekerheid. De organisaties vinden het onbegrijpelijk dat de overheid enerzijds mensen stimuleert om ondernemer te worden, daarmee de relatieve zekerheid van het werknemerschap achter zich latend. Terwijl diezelfde overheid anderzijds mensen terug in het systeem van de arbeidsovereenkomst probeert te drukken. Ondernemers hebben behoefte aan duidelijkheid. Niet achteraf, maar vooraf, aldus de organisaties.

Na afloop is er gelegenheid om met vertegenwoordigers van de drie organisaties na te praten in de omgeving van het kamergebouw.

Bel voor meer informatie met:

PZO: Roel Masselink, 070-3490375

TLN: Clarisse Buma, 079-3636115

VNO-NCW: Wytze Russchen, 070-3490170.

Journalisten en fotografen die aanwezig willen zijn bij de aanbieding van de petitie moeten zich tijdig (minimaal 1 kwartier van te voren) bij de afdeling Voorlichting van de Tweede Kamer (ingang Binnenhof 1a) aanmelden voor een perskaart. Legitimatie verplicht.