Humanistische alliantie

Van Boxtel: 'Eigenwijs én betrokken, humanistisch alternatief

Roger van Boxtel, voorzitter van het Humanistisch Verbond, wil een impuls geven aan de kwaliteit van het samen-leven als alternatief voor een eenzijdige oriëntatie op economische ontwikkeling. Een oriëntatie die leidt tot sociale verharding, doorgeslagen individualisering en gebrek aan sociale samenhang en solidariteit. Humanisten daarentegen gaan uit van de verantwoordelijkheid van mensen, voor zichzelf én voor anderen. Het humanistisch alternatief vraagt dan ook om ruimte voor individuele ontwikkeling en sociale netwerken, waarin mensen zelf werken aan hun eigen waarden, zingeving en levenskwaliteit. En van daaruit aan sociale betrokkenheid. Zo kun je eveneens laten zien waar andere mensen, instellingen, bedrijven en de politiek sociale betrokkenheid met de mond belijden, maar daar niet daadwerkelijk aan bijdragen.
Op dinsdag 2 december, de dag met als motto 'eigenwijs én betrokken', presenteert Roger van Boxtel 's avonds het humanistisch alternatief in de SOCRATESLEZING.

Van Boxtel geeft voorbeelden van werk-praktijken uit ouderenzorg, gezinsondersteuning door vrijwilligers en morele vorming: 'De centrale vraag is hoe bij economische groei, technologische innovatie en minder overheid, gekoppeld aan een ingewikkelde tijdsgeest met veel regionale conflicten en een groeiende afstand tussen verschillende groepen in de samenleving, richting gegeven kan worden om te komen tot een betere samenleving. Het humanisme wil daar graag een kompas voor bieden. Wat hebben we nodig? Sociaal betrokken, eigenzinnige, eigen-wijze mensen die -als deel van een goed leven- zich betrokken willen weten op anderen en zich het lot van de ander aantrekken. En vervolgens daarmee praktisch aan de slag gaan.'

Wederopbouw
's Middags spreekt MARIUS ERNSTING, directeur van Humanitas, een aanklacht tegen de verloedering uit. Hij wil een actieplan voor 'sociale wederopbouw', samen met kerken, vakbonden en ideële organisaties. Want de overheid kan het nu niet meer. Ernsting : 'Het is zaak nu op te komen voor zelfbeschikking, waardigheid en sociale verantwoordelijkheid. En daar ook zelf aan bij te dragen.'

Socrateslezing
De twintigste Socrateslezing wil meer dan vroeger aansluiting vinden bij actuele thema's en het werk van de Humanistische Alliantie, het netwerk van 35 samenwerkende organisaties. Eerder werd deze lezing uitgesproken door Arjo Klamer (2001), Anil Ramdas (1997), Cox Habbema (1996) en J. Glastra van Loon (1987). Inmiddels zijn 70.000 mensen door hun lidmaatschap, vrijwilligerswerk of baan verbonden aan deze Alliantie. De netwerkleden - waaronder Humanitas, Humanistisch Verbond, Humanistische Omroep en zorgcentra - bereiken met hun diensten en producten ruim 250.000 mensen.

De dag van het Humanistisch Alternatief met als motto 'eigenwijs én betrokken' is in de kleine zaal van Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. Er zijn nog plaatsen.