Technische Universiteit Eindhoven

26 november 2003

PERSBERICHT

Promotie drs. Charmianne Lemmens aan de TU/e
Alliantienetwerken en innovatie

Samenwerken in hechte alliantienetwerken beïnvloedt het innovatieve vermogen van bedrijven positief. Vooral in de eerste jaren werpt deze vorm van samenwerken vruchten af. Dat blijkt uit het proefschrift Network dynamics and innovation: the effects of social embeddedness in technology alliance blocks van drs. Charmianne Lemmens dat zij dinsdag 2 december verdedigt aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Technologie-intensieve bedrijven
Het onderzoek heeft betrekking op technologie-intensieve bedrijven in de wereldwijde micro-elektronica sector. Met name bedrijven die samenwerken in kennisintensieve allianties in technologieclusters zijn innovatiever dan bedrijven die zich niet in een dergelijke alliantiegroep bevinden. Zelfs als de technologieomgeving van bedrijven in alliantiegroepen wordt gekenmerkt door ontwrichtende technologische omstandigheden (bijv. bij een doorbraaktechnologie), dan bevordert deze hechte samenwerking de innovatieve prestatie.

Uit het onderzoek van Lemmens blijkt ook, dat als bedrijven langer dan
5 jaar steeds met dezelfde groep alliantiepartners samenwerken, het innovatieve vermogen minder dan evenredig toeneemt, omdat de technologieprofielen van deze bedrijven dan steeds gelijker worden. Dit vermogen daalt zelfs als deze periode langer duurt dan 13 jaar. Verder laat het onderzoek zien, dat bedrijven die samenwerken in alliantiegroepen, in vergelijking tot bedrijven die niet in dergelijke clusters opereren, grote, R&D-intensieve bedrijven zijn met een centrale positie in het alliantienetwerk en met veelal een Aziatische achtergrond. Europese bedrijven zijn minder innovatief, zij zouden hun innovatieve vermogen kunnen versterken door intensiever deel te nemen in alliantiegroepen.
Stellingen
Twee stellingen behorende bij haar proefschrift: Blijkbaar is het faalpercentage van allianties in de politiek net zo hoog als in het bedrijfsleven.
De interactie tussen wetenschap en het bedrijfsleven wordt door beide kampen als erg belangrijk erkend; in de praktijk spreken zij echter een zo verschillende taal dat ze elkaar niet eens willen begrijpen.

Charmianne Lemmens (Heerlen, 1975) studeerde internationale bedrijfskunde aan de Universiteit Maastricht (1998). In mei 1999 startte zij met haar promotieonderzoek aan de faculteit Technologie Management van de TU/e. Promotoren zijn prof.dr. Geert M. Duysters, hoogleraar organisatiekunde aan de TU/e en prof.dr. John Hagedoorn, hoogleraar strategisch management aan de Universiteit Maastricht (UM). Charmianne Lemmens is nu wetenschappelijk onderzoeker bij de faculteit Technologie Management van de TU/e.