RVU

Nederland 3 Persbericht

PB 1202-16 Hilversum, 25 november 2003

Werken aan werk: de hotelschool
Dinsdag 2, 9 en 16 december 2003 van 21.30­22.00 uur, rvu / nederland 3

In de RVU-serie Werken aan Werk is een driedelige serie over de Hogere Hotelschool Den Haag te zien. De gerenommeerde school bestaat al sinds 1929 en telt inmiddels zo'n 1500 leerlingen. De serie volgt een aantal studenten en docenten en geeft daarmee een uniek kijkje in de keuken.

Etiquette en omgangsvormen heeft de school traditioneel hoog in het vaandel staan. De strikte regels en de naleving ervan leiden regelmatig tot amusante en intrigerende situaties. De selectie van nieuwe studenten is streng. Slechts één op de drie van de jongeren die zich aanmelden wordt toegelaten. In het eerste jaar wonen de studenten verplicht in het Skotel. Als onderdeel van het leerproces moeten ze daar een kamer delen met een student die ze niet kennen en krijgen ze cijfers voor samenleven, samenwerken en voor het schoonmaken van de studentenflat, de zogeheten "cleaning check". Naast de vele managementvakken hecht de school grote waarde aan de praktijk: ondernemend leren. De hele school draait grotendeels op studenten. Studenten werken mee aan het werven van nieuwe studenten. Ze werken in de receptie, de keuken, het hotel, de brasserie en het restaurant. Zelfs de koffie en thee worden door keurig in (mantel)pak geklede studenten geserveerd; roomservice noemen ze dat.

Aflevering 1 (2 december): Goedemorgen!
In deze aflevering zien we de nieuwbakken studenten Merel en Thomas die hun intrek nemen in het Skotel, waar zij het eerste jaar verplicht intern moeten wonen. De studenten worden door hun papa's en mamma's afgeleverd met 'inventaris' tot complete bankstellen en ijskasten aan toe. Ondertussen krijgen de tweedejaars Bart en Renee bij een temperatuur van 12º onder nul een Outdoor-training in de Ardennen, als voorbereiding op het leidinggeven. Algemeen directeur Wim Dooge gaat vol energie op pad om de hotelschool te promoten en zijn contacten met het bedrijfsleven te verstevigen. Een noodzakelijke klus in een wereld waar de concurrentie keihard is en hotelscholen als paddestoelen uit de grond verrijzen.

Aflevering 2 (9 december): Geen oké!
In de receptie van de hotelschool in Den Haag is het woord 'oké' uit den boze. Studenten moeten woorden als: prima, tot uw dienst, akkoord, zeker, natuurlijk, vanzelfsprekend, afgesproken, of bon gebruiken. Medestudenten moeten met U aangesprokenen worden! Want in de wereld van de gastvrijheid wordt verwacht dat ieder zijn rol speelt, zelfs als er een brandmelding is! Ondertussen zien we tweedejaars student Bart in zijn rol als student, ober in hotel des Indes en even later achter de bar van een disco. Drie van de vijf rollen die hij naar eigen zeggen goed beheerst. Docent hotelkunde, Daane Bolier die jaren geleden zelf de hotelschool doorliep, zegt: 'Dat vak is toch ook toneel... dat verwacht die gast'!

Aflevering 3, slot (16 december): Net werken
Informatie volgt later.

---

Een programma van Marco Zuilhof. Eindredactie: Henk Baard.

werkportaal.nl

Een programma in de serie Werken aan Werk; de RVU-serie over uiteenlopende beroepen en sectoren, arbeidsomstandigheden, opleidingen en de passie van mensen voor hun werk.

Afl. 1: Renee geeft leiding
Afl. 2: Bart werkt in Des Indes

Afl. 2: Merel verzorgt de roomservice

Met vriendelijke groeten,

Quinta Murré
RVU/// educatieve omroep
Afdeling Communicatie
(Bereikbaar op 035-6771482, maandag, dinsdag, en vrijdagochtend)