Politie Flevoland

Extra toezicht vuurwerkoverlast

Flevoland 02-12-2003 - Ieder jaar besteedt de politie in heel Flevoland tijdens haar surveillances aandacht aan vuurwerkoverlast. Zij doet dat in samenwerking met Bureau Halt en de gemeentes. Doel: overlast verminderen en ongelukken helpen voorkomen. Dit jaar richt de politie zich vooral op het bezit en de handel in illegaal consumentenvuurwerk.

Voorlichting en extra toezicht

Ongeveer 1300 jongeren tussen de 10 en 19 jaar zijn jaarlijks slachtoffer van een vuurwerkongeluk. HALT en de politie vinden dit teveel en zorgen samen voor voorlichting. Jaarlijks worden er in heel Nederland ongeveer 4200 jongeren doorverwezen in het kader van het vuurwerkproject. In Flevoland verspreidt Halt informatiefolders op alle basisscholen (groepen 8) en middelbare scholen (brugklassen). Ook de politie geeft op diverse scholen in de regio voorlichting over de gevaren van vuurwerk. Daarnaast houdt de politie extra toezicht op het te vroeg afsteken en op bezit van illegaal vuurwerk.

Verboden

Zoals ieder jaar geldt ook dit jaar weer:

* Illegaal vuurwerk is altijd verboden, zowel het kopen en verkopen als het afsteken.

* Legaal vuurwerk mag verkocht worden op 29, 30 en 31 december en mag je ALLEEN voor handen hebben en gebruiken (afgestoken) worden tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Legaal vuurwerk is te herkennen aan het opschrift: geschikt voor particulier gebruik.

Jonger dan 18 jaar: HALT

Bij het constateren van overtredingen wordt het vuurwerk in beslag genomen. Jongeren beneden de 18 jaar worden doorverwezen naar bureau HALT en worden op 2 en 3 januari aan het werk gezet bij het opruimen van vuurwerkresten.

Deze Halt-procedure geldt niet voor jongeren die zich schuldig maken aan zwaardere overtredingen, zoals: het afsteken of voor handen hebben van zelfgemaakte bommen en extreme vormen van baldadigheid (vuurwerk gooien naar mensen en dieren). In dergelijke gevallen wordt proces-verbaal opgemaakt en bepaalt de rechter de strafmaat.

Ouder dan 18 jaar: proces-verbaal

Volwassenen (18 jaar en ouder) krijgen een proces-verbaal, waarna meestal een fikse boete volgt. Op het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijden en het afsteken van vuurwerk zonder het opschrift 'bestemd voor particulier gebruik' staat bijvoorbeeld een boete van 52 euro. Op het bezit van strijkers kan voor meerderjarigen een boete volgen variërend van 80 tot 132 euro.

Controles verkooppunten

Alle verkooppunten van vuurwerk worden gecontroleerd, zowel in de weken voorafgaand aan de verkoop als op de drie verkoopdagen zelf. De politie voert de controles uit in samenwerking met de gemeentes en provincie Flevoland. Hierbij wordt onder meer gelet op een deugdelijke en veilige opslag, illegaal vuurwerk, niet meer vuurwerk aanwezig dan in de vergunning is aangegeven en de verkoop aan minderjarigen. Voor overtredingen wordt altijd een proces-verbaal opgemaakt.

Illegale vuurwerkopslag? Meld Misdaad Anoniem

Heeft u het vermoeden of weet u zeker dat iemand (illegaal) vuurwerk heeft opgeslagen of verhandeld. Meldt het aan de politie, voor uw eigen veiligheid. U kunt hiervoor contact opnemen met uw plaatselijke politie, telefoon: 0900 8844. Wilt u anoniem blijven, bel dan met Meld Misdaad Anoniem (0800 7000).

Klik hier voor meer informatie.
Zie het origineel