Johannes Wier Stichting


Discriminatie van mensen met HIV/AIDS

Datum: 02 december 2003
Onderwerp: Recht op
gezondheidszorg

Ook dit jaar is discriminatie van mensen met HIV of AIDS het thema voor Wereld AIDS dag. Het sluit mooi aan bij het rapport dat zojuist is ingediend door de Pan American Health Organisation, de PAHO. Het rapport zegt dat veel internationale instituten, vooral de commissie van de Verenigde Naties voor Mensenrechten, hebben bevestigd dat de diverse afspraken over mensenrechten ook gelden voor onderwerpen die de gezondheidszorg betreffen. Dit geldt dus ook voor HIV en AIDS.

Veel landen leggen juridisch vast dat ook HIV en AIDS patiënten vallen binnen mensenrechten afspraken en op dezelfde zorg en behandeling mogen rekenen als alle zieken. Er is echter nog steeds een groot verschil tussen theorie en praktijk. Er worden onfatsoenlijke opmerkingen gemaakt, vertrouwelijkheid wordt niet in acht genomen, behandeling wordt uitgesteld en sommige behandelaars weigeren basale zorg te geven. Dit kan tot gevolg hebben dat patiënten uitstellen zich te laten testen en zichzelf niet beschermen en dus anderen weer kunnen besmetten. Bovendien lijden zij zowel lichamelijk en psychisch. De Johannes Wier Stichting voelt zich betrokken bij deze problematiek. Tot het mandaat van de stichting behoort het aan de kaak stellen van misstanden die in de zorg en behandeling van patiënten waarbij de beroepsgroep is betrokken. Het rapport is dus een belangrijk document ter ondersteuning van onze activiteiten.

Het PAHO rapport roept op programmas te maken en in te voeren die gezondheidszorg werkers ondersteunen. Deze programmas moeten het werken in de gezondheidszorg prettiger en bevredigender maken. Bovendien adviseren de makers van het rapport wetgeving aan te scherpen om HIV en AIDS patiënten beter te beschermen.

PAHO bestaat al sinds 1902, en wordt gevormd door alle 35 landen in de Amerikaanse regio, maar diverse andere landen, waaronder Nederland, maken er ook deel van uit.

Dit artikel komt van Johannes Wier Stichting - mensenrechten en gezondheidszorg
http://www.johannes-wier.nl