Persberichten - 01/12/2003

IBt : USA markt: wijziging van het terugbetalingssysteem toepasselijk op de behandeling van prostaatkanker door permanente brachytherapie-implantaten

Seneffe, 1 december 2003. International Brachytherapy s.a. (IBt, "IBTB" op Euronext, Belgium)

Het Amerikaanse Congres heeft het nieuwe Medicare programma gestemd. Dit programma bepaalt de tussenkomstmodaliteiten van het Amerikaanse systeem voor sociale zekerheid voor een bepaalde reeks medische kosten.

Wat meer bepaald de brachytherapie betreft, zullen deze modaliteiten de huidige regels ten gronde veranderen. Het forfaitaire systeem, met een vaste terugbetaling van kosten verbonden aan een implantatie door brachytherapie, bepaalde een maximum bedrag uitgedrukt in USD per patiënt. Er wordt nu teruggegrepen naar het stelsel dat in de Verenigde Staten geldig was tot eind 2002, te weten een systeem van integrale terugbetaling van de werkelijk kosten van de procedure ("pass-through" system).

Deze nieuwe regelingen zullen van kracht zijn vanaf 1 januari 2004 en moeten de druk op de prijzen van de implantaten verlagen. Deze druk was merkelijk voelbaar tijdens het ganse jaar 2003 en heeft talrijke geneesheren ertoe aangezet naar meer generische en minder dure middelen te grijpen. Deze verandering verschaft de geneesheren een grotere keuzevrijheid van producten voor de behandeling van hun patiënten. Dit is heuglijk nieuws voor de onderneming IBt die zich positioneert op een marktsegment van producten met hoge toegevoegde waarde, die duurder zijn dan de meeste concurrerende producten.

In Europa blijft het aantal medische centra die dergelijke behandeling aanbieden aan hun patiënten verder stijgen. Bijna 4.000 Europese patiënten werden in 2002 door brachytherapie behandeld. In België bieden vandaag een tiental ziekenhuizen deze alternatieve behandeling aan hun patiënten aan en sedert 1 mei 2002, voorziet het RIZIV een terugbetaling.

IBt, International Brachytherapy s.a. is een Belgisch start-up bedrijf dat op Euronext (ticker: IBTB) genoteerd staat en als doelstelling heeft het ontwerpen, het produceren en het wereldwijd commercialiseren van een volledig gamma radiotherapeutische implantaten gebruikt in de brachytherapie. De brachytherapie is een medische techniek die erin bestaat implantaten geladen met een radio-isotoop te plaatsen in de kern van het door kanker aangetaste weefsel. De precieze en lokale straling van deze implantaten veroorzaakt de vernietiging van de kankercellen. De voornaamste toepassing.

Contacten: Serge Lamisse, Vice President Sales and Marketing François Blondel, Vice President and Chief Financial Officer +32-64- 520 811

Internet: www.ibt.brachytherapy.be

Bron: IBt
Provider: Euronext Brussels