European Commission

IP/03/1624

Brussel, 28 november 2003

Antibiotica: 13 miljoen euro voor intensivering van het EU-onderzoek naar resistentie tegen antibiotica

Vandaag komen 200 wetenschappers in Rome bijeen tijdens de EU-conferentie over "De rol van onderzoek bij de bestrijding van resistentie tegen antibiotica". De conferentie wordt georganiseerd door de Europese Commissie samen met de Europese vereniging voor klinische microbiologie en infectieziekten (ESCMID). Antibiotica, die eens werden bejubeld als wondermiddel voor de bestrijding van bacteriële infecties, lijken steeds meer van hun werking te verliezen. Het menselijk lichaam reageert steeds minder op antibiotica. Er ontwikkelen zich nieuwe en gevaarlijkere ziekten die koppig weigeren op antibiotica te reageren. De conferentie is bedoeld om toekomstige prioriteiten voor onderzoek aan te geven voor de aanpak van het probleem dat resistentie tegen antibiotica voor de gezondheid van de mens oplevert, waarin zowel fundamenteel als klinisch onderzoek aan de orde komen. Tegelijk kondigt de Commissie aan dat zij 6 miljoen euro zal investeren voor de ondersteuning van twee belangrijke onderzoekprojecten op dit gebied, die in totaal een budget van 12,6 miljoen euro hebben en afkomstig zijn van de eerste uitnodiging tot het indienen van voorstellen binnen het zesde kaderprogramma voor onderzoek (2002-2006). Een van deze projecten onderzoekt de resistentie tegen de belangrijkste categorie antibiotica die klinisch wordt gebruikt, terwijl het andere project onderzoek doet naar de fundamentele moleculaire mechanismen van resistentie. Er lopen nu nog besprekingen over de projecten, die enkele weken na de ondertekening van de contracten van start zullen gaan.

"Mensen vertrouwen erop dat antibiotica bijna elk soort ziekte kunnen genezen; helaas is dit niet het geval, zoals ook bij de recente uitbraken van sars (Severe Acute Respiratory Syndrome) is gebleken", stelt Europees Commissaris voor onderzoek Philippe Busquin. "Resistentie tegen antibiotica is dan ook het centrale thema voor onderzoek binnen de EU-programma's voor financiering van de wetenschap. Er is meer onderzoek ten behoeve van patiënten nodig om gebruik te maken van de schat aan informatie die afkomstig is van het genoom van meer dan 140 bacteriën dat momenteel bekend is. We moeten er ook voor zorgen dat de farmaceutische industrie haar onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe antibiotica blijft voortzetten. De EU heeft de afgelopen vier jaar meer dan 100 miljoen euro op dit gebied geïnvesteerd, waarmee steun is gegeven aan meer dan 80 onderzoekprojecten op het gebied van resistentie tegen antibiotica. We zullen de strijd om innovatieve antwoorden op dit probleem te vinden blijven voortzetten."

Eens een "wondergeneesmiddel" en nu niets meer waard

Infectieziekten hebben het vermogen om zich als geen andere categorie ziekten snel een korte tijd over grote afstanden te verspreiden. Als er geen effectieve instrumenten voor behandeling en preventie beschikbaar zijn, kunnen zij het leven van de mens ingrijpend veranderen en de maatschappij destabiliseren.

De eerste antibiotica kwamen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog beschikbaar en hebben soldaten van dodelijke wonden gered. Deze krachtige geneesmiddelen stonden al gauw bekend als "wondergeneesmiddel" en werden op grote schaal voorgeschreven bij onbetekenende bacteriële infecties of zelfs virusinfecties, waarvoor ze nooit effectief zijn geweest. Vandaag betalen we de prijs voor deze gemakzucht. Bij een recente Eurobarometer-peiling werden Europeanen ondervraagd over hun "antibioticagedrag": 38% van de EU-burgers had de afgelopen twaalf maanden antibiotica gebruikt (45% van de Fransen en Spanjaarden maar slechts 22% van de Denen) en 93% had hiervoor een recept.

Door overmatig en verkeerd gebruik van deze geneesmiddelen neemt de resistentie van bacteriën tegen antibiotica nu wereldwijd in een verontrustend tempo toe. Antibiotica die voorheen effectief waren, hebben nu geen enkel effect meer op een gestaag groeiende lijst van resistente pathogenen. Dit betekent dat ons wapenarsenaal tegen ernstige en vaak dodelijke infectieziekten, zoals tuberculose en longontsteking, snel slinkt.

Zijn farmaceutische bedrijven nog bereid in onderzoek te investeren?

Veel farmaceutische bedrijven hebben zich teruggetrokken uit investeringen in onderzoek naar nieuwe antibiotica. De verwachte inkomsten uit de verkoop zijn niet langer voldoende om de kosten te compenseren waarmee de ontwikkeling van deze geneesmiddelen gepaard gaat. Veel bedrijven hebben hun aandacht verlegd van de kortdurende therapie voor infecties naar de behandeling van chronische ziekten die winstgevender is. Mede daardoor is de situatie nog ernstiger geworden.

Behoefte aan onderzoek

Anderzijds zijn er dankzij de gentechnologie de afgelopen jaren aanzienlijke vorderingen geboekt bij de aanpak van deze problemen. Momenteel is het genoom van meer dan 140 soorten bacteriën bekend. Wanneer de genetische code van een organisme bekend is, levert dit echter nog niet automatisch nieuwe geneesmiddelen op. In het licht van deze ontwikkelingen moeten er plannen worden opgesteld voor een optimale aanpak van onderzoek onder leiding van Europa bij de bestrijding van resistentie tegen antibiotica. Tijdens de conferentie over resistentie tegen antibiotica, die van 28 tot 30 november in Rome zal worden gehouden, zullen wetenschappers uit verschillende verwante disciplines enkele van de meest nijpende problemen bespreken. Een verslag en de resultaten zullen na de conferentie worden gepubliceerd.

De start van nieuwe onderzoekprojecten

Twee onderzoekprojecten die afkomstig zijn van de eerste uitnodiging tot het indienen van voorstellen op het gebied van de resistentie tegen antibiotica, zullen na de ondertekening van de contracten begin 2004 van start gaan. Beide projecten zijn gericht op een beter inzicht in de fundamentele mechanismen van resistentie, hetgeen een eerste vereiste is voor de ontwikkeling van geneesmiddelen in de toekomst.

Bij een van deze projecten zal worden onderzocht hoe bij enkele van de ernstigste infecties die zich in ziekenhuizen en andere leefgemeenschappen verspreiden, resistentie ontstaat tegen de belangrijkste categorie antibiotica die klinisch wordt gebruikt, de â-lactam-antibiotica.

Bij het tweede project wordt ook onderzoek gedaan naar de fundamentele moleculaire mechanismen van resistentie, maar hier ligt de nadruk specifiek op Streptococcus pneumoniae, en wel om twee redenen. In de eerste plaats is deze bacterie de belangrijkste verwekker van levensbedreigende longontsteking, bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. Daarnaast is dit organisme ook de belangrijkste verwekker van lichtere vormen van infecties van de bovenste ademhalingswegen en worden er voor de behandeling van deze infecties elk jaar grote hoeveelheden antibiotica gebruikt. Tijdens het project wordt onderzocht hoe de bacteriën erin slagen in aanwezigheid van een antibioticum te overleven, te groeien en zich te verspreiden en welke factoren bepalen of een infectie licht of ernstig zal zijn.

Beide projecten zijn geselecteerd bij de eerste uitnodiging tot het indienen van voorstellen binnen het zesde kaderprogramma voor onderzoek van de EU die betrekking had op verschillende aspecten van resistentie tegen antibiotica. Ze zullen in Rome meer in detail worden gepresenteerd. Er zullen nog drie uitnodigingen komen om de Europese onderzoekruimte op het gebied van onderzoek naar de resistentie tegen antibiotica meer gestalte te geven.

Nadere informatie

Voor gedetailleerde informatie over de conferentie (met inbegrip van het volledige programma) wordt u verwezen naar:

http://europa.eu.int/comm/research/conferences/2003/antibiotics/

Deze activiteiten maken deel uit van de uitgebreide "Communautaire strategie tegen antimicrobiële resistentie" die de Europese Commissie in juni 2001 heeft vastgesteld:

http://europa.eu.int/comm/health/ph_threats/com/mic_res/mic_resistance
_en.htm

De Europese Commissie heeft onlangs een brochure van 184 bladzijden gepubliceerd ("Antimicrobial Resistance Research 1999-2002"), die een inventarisatie van door de EU gefinancierde onderzoekprojecten bevat. Deze brochure is beschikbaar op:

http://europa.eu.int/comm/research/quality-of-life.html"

Een online-versie van een pamflet over Resistentie tegen antibiotica is in elf talen beschikbaar op:

http://europa.eu.int/comm/research/leaflets/antibiotics/index_nl.html.

Zie voor de thematische prioriteit op het gebied van biowetenschappen, genomica en biotechnologie voor de gezondheid binnen het zesde kaderprogramma ook:

http://www.cordis.lu/lifescihealth/home.html.

De speciale peilingen van Eurobarometer zijn te vinden op:

http://europa.eu.int/comm/public_opinion/archives/special.htm