European Commission

IP/03/1629

Brussel, 28 November 2003

Verklaring van Voorzitter Prodi: Wereldaidsdag - 1 December 2003

De wereld bevindt zich in een crisis. De verspreiding van hiv/aids, malaria en tuberculose gaat onverminderd voort, ondanks grotere inspanningen in de afgelopen jaren. Deze situatie is een persoonlijke tragedie voor meer dan 45 miljoen mannen, vrouwen en kinderen die aan hiv/aids lijden. De epidemie vormt tevens een politieke, economische en sociale catastrofe die veel meer mensen raakt. Wij kunnen het ons niet veroorloven te onderschatten welke taak ons allen nog te doen staat.

Om hiv/aids en andere ernstige overdraagbare aandoeningen terug te dringen, moet er op veel fronten actie ondernomen worden. De Commissie, als onderdeel van de wereldgemeenschap, neemt haar verantwoordelijkheid. Ik geloof dat onze inspanningen ons op een beslissend punt gebracht hebben. Wij moeten nu de vaart erin houden en verder gaan. Nog nooit hebben zoveel regeringen, bevolkingen en personen hun stem laten horen en actief deelgenomen aan de strijd tegen hiv/aids.

De Commissie heeft zich er altijd actief voor ingezet dat de WTO-regels ter bescherming van intellectuele eigendom niet beletten dat goedkope medicijnen beschikbaar zijn in arme landen. Deze strijd hebben we in september gewonnen. Ook hebben we gedifferentieerde prijsbepaling gestimuleerd en ervoor gezorgd dat de goedkope medicijnen de behoeftigen daadwerkelijk bereiken.

Daarnaast hebben we meer middelen beschikbaar gesteld via het wereldwijde fonds (Global Fund) voor de bestrijding van aids, malaria en tbc en andere instrumenten. Ook steunen en financieren we belangrijk onderzoek. De Europese Commissie zal in de periode 2003-2006 meer dan een miljard euro beschikbaar stellen voor het wereldwijde antwoord op hiv/aids en andere ernstige overdraagbare aandoeningen. Tijdens de millenniumtop hebben we beloofd de armoede in de wereld, hiv/aids, malaria and tuberculose te bestrijden, en wij zullen daarmee doorgaan. Deze inspanningen moeten echter hand in hand gaan met algemene inspanningen om de efficiëntie van gezondheidszorgstelsels en de gezondheidszorg zelf in ontwikkelingslanden te verbeteren. Verbetering van de gezondheidszorg is van essentieel belang om deze ziektes efficiënt te bestrijden. De EU-investeringen in de ontwikkeling van de gezondheidszorg, aids-bestrijding en bevolkingsbeleid hebben sinds 1990 meer dan 100 landen bereikt, en bedroegen in totaal vijf miljard euro. We zijn in het kader van de ontwikkelingssamenwerking verplicht om grootschalig te investeren in verbetering van niet alleen de gezondheidszorg, maar ook het onderwijs. De ontwikkelingslanden zelf zouden deze prioriteiten ook moeten onderkennen en deze moeten weerspiegelen in de middelen die zij via hun eigen begroting aan deze sectoren toekennen.

Maar we moeten niet alleen aan symptoombestrijding doen, ook de oorzaken moeten worden aangepakt. Informatie en preventie zijn net zo belangrijk als de behandeling van ziektes. Overheden en individuen hebben dezelfde verantwoordelijkheden. In deze context wil ik er bij overheden op aandringen de preventie snel te verbeteren. Juist verbeterde preventie heeft de epidemie in landen als Oeganda en Senegal een halt kunnen toeroepen. Hiv/aids gedijt op armoede, onwetendheid en angst. Het is van essentieel belang dat wij mensen niet fout voorlichten, verkeerd beoordelen of misleiden. Juiste informatie en middelen waarmee ziektes worden voorkomen en levens worden gered moeten alle mensen in alle landen bereiken, vooral jonge vrouwen en kinderen.

De geschiedenis zal hard over ons oordelen als wij nu niet alles doen wat in onze macht ligt om de uitdagingen waar wij ons voor gesteld zien daadkrachtig tegemoet treden. Op deze dag roep ik alle Europeanen op om hun solidariteit te tonen met alle directe en indirecte slachtoffers in Europa en de rest van de wereld.