Gemeente Neede

Op 1 en 15 december in Neede samenspraakavonden over vrijetijdsbeleid in nieuwe gemeente Berkelland

De klankbordgroep van gemeenteraadsleden van Borculo, Ruurlo, Eibergen en Neede organiseert in december een serie van twee samenspraakavonden met maatschappelijke organisaties en belangstellende bewoners over de toekomstvisie van de nieuwe gemeente. Het thema is deze keer de rol van de gemeente voor de vrije tijd. Deze avonden zijn op maandag 1 en maandag 15 december om 19.30 uur in Partycentrum t Haantje, Borculoseweg 111 in Neede.

Aan het begin van de eerste avond is er een prikkelende inleiding over "Presteren voor recreëren in Berkelland". De deelnemers worden aangespoord mee te denken over de vrijetijdsbeleving in de nieuwe gemeente. Welke bijdrage zou de grotere gemeente kunnen leveren aan de actieve en passieve recreatie van onze inwoners? En wat dragen sport, cultuur en natuur bij aan de uitstraling van Berkelland? Wordt de gemeente ook een plek voor recreanten uit de rest van Nederland? Gaat de nieuwe gemeente voor topvoorzieningen en/of voor breed toegankelijke voorzieningen? Wordt het een onthaaste gemeente of een dynamische gemeente? Wat voor soort natuurbeleving en natuurbeheer past daarbij? En zeker ook: op welke manier en met welke organisaties gaat de gemeente Berkelland het beleid voor vrije tijd eigenlijk vormgeven en uitvoeren?

Daarna zijn er gesprekstafels gepland over het beleid voor sport, cultuur en natuur. Aan elke gesprekstafel hopen enkele raadsleden in gesprek te gaan met een tiental personen uit de samenleving. De gespreksleiding is in handen van klankbordgroepleden zelf. Aan een aantal maatschappelijke organisaties zijn uitnodigingsbrieven verzonden en tevens is er een mogelijkheid tot aanmelding door belangstellende bewoners via de gemeentepaginas. Deelnemers ontvangen een informatienotitie met beleidsgegevens over woningbouw, verkeer en gemeenschapsvoorzieningen.

Het gaat om gesprekken over de beleidsvisie voor de nieuwe gemeente. De eerste avond komen vragen en mogelijke oplossingen voor de deelonderwerpen aan bod. De tweede avond worden stellingen besproken die de deelnemers zelf inbrengen. Het resultaat van de gespreksavonden is een kadernotitie over vrije tijdsbeleid, die de gemeenteraden later met de visie kunnen vaststellen. De samenspraakvonden passen in het dualisme, waarin de gemeenteraden accenten leggen op hun volksvertegenwoordigende en kaderstellende rol. Het thema vrije tijd is de derde serie samenspraakavonden over de toekomstvisie van de nieuwe gemeente. Eerder is al gesproken over de woon- en leefomgeving en over economische ontwikkeling. In januari komt het gebiedsgericht werken nog aan bod: de manier waarop de nieuwe gemeente contact onderhoudt met kernen en wijken.
Berichttype Actueel