Partij van de Arbeid



Den Haag, 01 december 2003


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


1.

Hebt u kennisgenomen van het bericht inTrouw 1) over de toename van het aantal seropositieven in Nederland?


2.

Klopt het dat er steeds vaker hiv-diagnoses worden gesteld, vooral bij allochtone vrouwen? Klopt het dat naar schatting de helft van de geïnfecteerde allochtone vrouwen niet op de hoogte is van de besmetting?


3.

Hoe kan het dat de helft van de allochtone vrouwen die besmet is, niet op de hoogte is van de besmetting? Bent u bereid een onderzoek in te stellen naar de oorzaken hiervan en op basis hiervan een gericht beleid en concrete maatregelen te nemen om deze doelgroep te informeren en te bereiken?


4.

Klopt het dat het aantal seropositieven twee keer hoger ligt dan 7608, omdat lang niet alle besmette personen zich laten registreren? Wat is uw mening hierover?


5.

Klopt het dat hiv vaker voorkomt bij heteroseksuelen, met name bij vrouwen en dat het percentage in tien jaar is verdubbeld van 15 procent in 1992 tot ruim 30 in 2003? Welke concrete maatregelen gaat u nemen om dit percentage terug te dringen?


6.

Wat vindt u van het voorstel van prof. Coutinho tijdens de wereldaidsdag om de test voor iedereen toegankelijk te maken door ervoor te zorgen dat mensen worden voorgelicht over de hiv-test en over de mogelijkheid hiervan gebruik te maken? Wat is de laatste stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van de motie-Arib over het standaard aanbieden van hiv-test aan zwangeren?


7.

Bent u het met de stelling eens dat gezien de ernst van de hiv-besmetting en de gevolgen hiervan voor de Volksgezondheid alles op alles moet worden gezet om dit probleem aan te pakken? Zo ja, welke stappen gaat u ondernemen?



---

1. Trouw d.d. 1 december 2003




---- --