Samenwerkende Instellingen Gezondheidszorg Regio Amsterdam

Afwijzen grotestedentoeslag verpleegsters is onbegrijpelijk (februari 2003)
www.zorgketensamsterdam.nl online

01-12-2003

Op 1 december is de website www.zorgketensamsterdam.nl gelanceerd.

Hier kunnen betrokkenen bij de Amsterdamse gezondheidszorg terecht voor informatie over werken in een zorgketen en een 'Amsterdamse' databank van zorgketenprojecten.

Ook de brochure met informatie over zorgketens is uit. ´Meer weten over werken in een zorgketen' geeft antwoord op vragen hoe men bijvoorbeeld een zorgketen kan ontwikkelen. Ook bevat de brochure praktische checklists en beschrijvingen van de belangrijkste eigenschappen van zorgketens.

Begin november kopte de Inspectie 'Ketenzorg aan chronisch zieken ver onder de maat'. De IGZ is van mening dat, ondanks tal van initiatieven en experimenten, ketenzorg en zorgketens nog niet structureel van de grond zijn gekomen. De IGZ zou graag zien dat de diverse zorgaanbieders beter met elkaar samenwerken. Dit om de doelmatigheid en kwaliteit van de zorg voor het toenemende aantal zorgvragers, onder andere door vergrijzing en toename van chronische zieken te verbeteren.

De Commissie Zorgketens, initiatiefnemer, is van mening dat zorgketens de continuïteit van de zorg moeten garanderen en de wachttijden verkorten. Zorgketens bestaan uit concrete samenwerkingsafspraken tussen instellingen - of tussen afdelingen van verschillende instellingen - rond een specifiek typ zorgverlening. Een zorgketen biedt cliënten een totaalpakket van goed op elkaar afgestemde zorg. Cliënten worden goed doorverwezen, hun dossiers correct en snel overgedragen en het verloop van de zorgverlening is inzichtelijk voor de cliënten. De Commissie Zorgketens hoopt dat dit initiatief bijdraagt aan meer samenwerking en meer tevreden klanten in de gezondheidszorg in de regio Amsterdam.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Moniek van Issum, tel. 020-512 88 88 of via e-mail: m.v.issum@sigra.nl. Voor het bestellen van exemplaren van de brochure kunt u terecht bij T. Mevius van bureau SIGRA.