Gemeente Geldermalsen

Geldermalsen voor uitdagende krachtproef


1 december 2003 - Binnen de gemeente Geldermalsen moeten voor 1 januari 2005 maar liefst zon duizend woningen op de riolering worden aangesloten. Deze verplichting vloeit voort uit de Wet Milieubeheer en is door het gemeentebestuur doorvertaald in een eigen Gemeentelijk RioleringsPlan (GRP).

Veel gemeenten zijn momenteel bezig met eenzelfde project, maar vanwege haar grote omvang is de klus in Geldermalsen wel heel bijzonder. Onder leiding van wethouder Rietbergen is een plan van aanpak uitgewerkt. In dit plan is de uitvoering onderverdeeld in een aantal fasen die gelijktijdig worden uitgevoerd.

Alle belanghebbende bewoners worden persoonlijk uitgenodigd voor één van de tien te organiseren informatieavonden. De eerste avond zal zijn op donderdag 11 december a.s. in het gemeentehuis te Geldermalsen. De andere avonden zijn, vanwege logistieke redenen, allemaal in restaurant Den Tol te Meteren en wel op 17 en 22 december en in het nieuwe jaar op achtereenvolgens 8, 12,14, 15,19, 21 en 22 januari. Alle informatieavonden beginnen om 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur). Onderwerpen die aan de orde zullen komen zijn o.a. de wijze van voorbereiding, de planning, wat is drukriolering en wat een IBA, mogelijkheden inspraak en de juridische afwikkeling.

Veel gemeenten vragen voor de aansluiting op de riolering van de betreffende burgers een eigen bijdrage. Oorspronkelijk was ook de gemeente Geldermalsen dat van plan. Het zou dan gegaan zijn om een bedrag van 1.700,-- per aan te sluiten woning. De gemeenteraad heeft echter in april van dit jaar besloten alsnog af te zien van inning van die eigen bijdrage. Dat besluit kon worden genomen dankzij de gelijktijdige keuze voor een zogenaamde brede zorgplicht. Hiermee wordt bedoeld, dat niet langer wordt uitgegaan van 100% aansluiting op drukriolering, maar dat ook de mogelijkheid wordt geboden voor ver afgelegen woningen (ongeveer 400) te kiezen voor een IBA (Individuele behandeling afvalwater). Voor het plaatsen van IBAs zijn flinke subsidies verkregen van het Waterschap en de provincie Gelderland.

Geldermalsen heeft naast de drukriolering gekozen voor een IBA-IIIa (minizuivering) met een zuiveringsrendement van maar liefst 95%. Daarmee wordt ruimschoots voldaan aan de wettelijke verplichtingen. Voor alle burgers is gezorgd dat zij minimaal overlast zullen krijgen van storingen in dit rioleringssysteem. Voor zowel de drukriolering als de IBAs staat een 24-uurs-onderhoudsteam klaar om eventuele storingen direct te verhelpen.