Gemeente Amsterdam

Geheugen van Oost wint prijs
Beste project van een trapveld in 2003

1 december 2003 - Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer

Op vrijdag 28 november, is de website 'www.geheugenvanoost.nl', bij de jaarlijkse Digitale Trapvelddag in Emmen uitgeroepen tot het ´Beste Project van een Trapveld´ in 2003. In het Geheugen van Oost vertellen bewoners van Amsterdam-Oost hun persoonlijke verhalen over grote en kleine gebeurtenissen in hun buurt.

Deze verhalen en beelden worden door vrijwilligers opgetekend, verzameld en op het web gepubliceerd. Het Amsterdams Historisch Museum ontwikkelde dit project in samenwerking met het digitale trapveld Buurtonline als voortraject voor de tentoonstelling Amsterdam-Oost, die nog tot 29 februari 2004 in het museum te zien is. Het project blijft ook na de sluiting van de tentoonstelling voortbestaan.

In 1999 heeft Roger van Boxtel, in zijn positie van minister voor Grote Steden- en Integratiebeleid digitale trapvelden gelanceerd. Een digitaal trapveld is een laagdrempelige gelegenheid in aandachtswijken van 30 grote steden waar bewoners op een toegankelijke wijze in contact kunnen komen met de nieuwe kennistechnologie. De aandachtsgroepen, die via hun werk, opleiding of sociale netwerk niet vanzelfsprekend in aanraking komen met de digitale snelweg, krijgen toegang tot ICT voorzieningen en worden geleerd de voorzieningen voor eigen gebruik aan te wenden. Het doel is het verkleinen of voorkomen van een digitale kloof in Nederland.

Volgens de jury beantwoordt het Geheugen van Oost aan de doelstellingen; zij waardeert het project als volgt: ´Het Geheugen van Oost geeft verbetert de sociale cohesie in de wijk. Het is een mooie gelegenheid bewoners, jong en oud, bij hun omgeving te betrekken. Door de verhalen en beelden krijgt de buurt een gezicht. Het Geheugen van Oost´ is een geslaagde samenkomst van de menselijke herinnering en het gebruik van nieuwe media om deze ervaringen op te tekenen en te verspreiden.` De jury heeft het project Geheugen van Oost benoemd tot het Beste Project van een Trapveld 2003.