Gemeente Amsterdam

Amsterdamse regio gaat strijd aan met internationale concurrentie
1 december 2003 - Remco Asselbergs

De Amsterdamse regio heeft een praktische handleiding (cd-rom) ontwikkeld voor buitenlandse bedrijven en investeerders om wegwijs te worden op de arbeidsmarkt in de regio. Een belangrijke vestigingsfactor voor buitenlandse bedrijven om zich in Nederland of elders te vestigen, is inzicht in de arbeidsmarkt. Voor startende ondernemingen is het van belang om te weten dat er geen aanloop- en opstartproblemen zijn door het gebrek aan voldoende en voldoende gekwalificeerd personeel.

Buitenlandse investeringsprojecten zijn van groot belang voor nieuwe banen. De cd-rom is een voorloper voor een draaiboek voor bedrijven die zich in de regio willen vestigen. Het gaat bij dit laatste niet alleen om arbeidsmarktinformatie, maar ook om het tijdig in gang zetten van de noodzakelijke acties om uiteindelijk de (opgeleide) mensen te laten leveren als het bedrijf hier in de regio de poorten opent.

Initiatiefnemer is het Regionaal Platform Arbeidsmarkt Zuidelijk Noord-Holland (RPA ZNH). In het RPA zijn de belangrijkste spelers op de regionale arbeidsmarkt vertegenwoordigd: gemeenten, provincie, werkgevers- en werknemersorganisaties, en uitvoerende instellingen als UWV en CWI. Het RPA streeft ernaar om, door middel van overleg en afstemming, een samenhangend arbeidsmarktbeleid en dito uitvoering in de regio tot stand te brengen. De regio van het RPA omvat 28 gemeenten .

Achtergrond

Nederland krijgt steeds meer concurrentie van andere Europese landen. Daarom is het zaak dat de Amsterdamse regio de handen ineenslaat om bedrijven te trekken. Na de aanslagen van 11 september 2001 is de economische groei wereldwijd afgenomen en werden buitenlandse investeringen heroverwogen.

De Amsterdamse regio staat op de vijfde plaats als belangrijke vestigingsplaats voor bedrijven in Europa, aldus Cushman & Wakely Healy & Baker (Europeans Cities Monitor, 2003). Nu de verwachting is dat de economie weer gaat aantrekken is het zorg dat Nederland en de regio Amsterdam bij buitenlandse investeringen in beeld blijven.

In de eerste tien maanden van 2003 hebben zich 51 nieuwe buitenlandse bedrijven met bemiddeling van de afdeling Buitenlandse Investeringen van Economische Zaken in de regio Amsterdam gevestigd. Over het gehele jaar zal dit aantal naar verwachting uitkomen op 60. Deze 60 bedrijven zullen naar schatting 750 arbeidsplaatsen opleveren, wat overeenkomt met het aantal van 2002 en met de voor 2003 gestelde prognose.

Het aantal nieuwe arbeidsplaatsen ligt hiermee aanzienlijk lager dan in de topjaren 1997-2000, maar nog altijd hoger dan midden jaren negentig. De daling is het gevolg van de algemene groeivertraging in de wereldeconomie en het op korte termijn uitblijven van tekenen van herstel. Deze trend is wereldwijd waarneembaar. Het World Investment Report 2003 van de UNCTAD constateerde een wereldwijde daling van directe buitenlandse investeringen met 21 procent. De daling voor Nederland bedroeg 22 procent.

Ook het gemiddelde aantal arbeidsplaatsen per nieuwe vestiging was enkele jaren geleden hoger. Hieruit blijkt dat nieuw gevestigde bedrijven een voorzichtige strategie hanteren en eerst een kleinschalige vestiging opstarten, in de hoop dat bij het aantrekken van de economie uitbreiding mogelijk zal zijn. Dat dit een reële verwachting is blijkt uit de cijfers van de afgelopen jaren, met name in de periode 1997-2000:

Direct job-growth among foreign companies since 1992

Number of Jobs

Number of Companies

(new + expansion)

(new)

1992

372

31

1993

845


---

1994

952

25

1995


2.494

52

1996

2.944

61

1997

4.659


---

1998

4.847

81

1999

5.063

94

2000

5.035

96

2001


1.889

74

Total

29,100

624

(bron: Gemeente Amsterdam, Economische Zaken, Afdeling Research, juni 2002.

Betreft Amsterdam, Haarlemmermeer (incl. Schiphol), Aalsmeer, Uithoorn, Amstelveen, Almere, Zaandam).

In alfabetische volgorder: Aalsmeer, Abcoude, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Bennebroek, Beverwijk, Bloemendaal, Diemen, Edam-Volendam, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, De Ronde Venen, Uitgeest, Uithoorn, Velsen, Waterland, Wormerland, Zaanstad, Zandvoort en Zeevang

Pb-205

© Gemeente Amsterdam