Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Directie Voorlichting en Communicatie

Toespraak van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Clémence Ross ­ Van Dorp, ter gelegenheid van het congres Het kan anders: Respectvol opvoeden is opvoeden zonder geweld, van het Advies en Meldpunt Kindermishandeling. 1 december 2003, Ede
Wijzigingen voorbehouden, alleen de uitgesproken tekst geldt!

Dames en heren,
Bedankt voor deze proclamatie voor opvoeden zonder geweld. Ik heb hem natuurlijk nog niet kunnen lezen, maar de titel spreekt mij aan. Geweld hoort niet thuis in de opvoeding. Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om kinderen goed op te voeden. Om ze duidelijk te maken wat ze wél en wat ze níet mogen. Ik weet ook hoe machteloos je je soms als opvoeder kunt voelen als kinderen niet naar je luisteren. Maar dat mag geen excuus zijn om geweld te gebruiken in de opvoeding. Daarover zijn we het hier, met elkaar, snel eens. Helaas is dat niet voldoende. Als we geweld in de opvoeding willen uitbannen, zal er meer gedaan moeten worden.

We moeten de opvoeders ervan doordringen dat slaan van kinderen niets oplost en alleen maar een averechts effect heeft. En we moeten ze alternatieven aanreiken, laten zien dat je kinderen op een geweldloze manier beter opvoedt dan mét geweld.

Toekomstige moeders en vaders krijgen nu echter nauwelijks enige begeleiding. Er bestaat de mogelijkheid om aan zwangerschapsgym te doen, maar na de bevalling is er - afgezien van een paar dagen kraamhulp ­ geen ondersteuning. Ouders zoeken zelf uit hoe ze het beste kunnen opvoeden. En de een slaagt daar, al dan niet met behulp van semi- wetenschappelijke literatuur als Oei, ik groei! of De Libelle, beter in dan de ander. Sommige opvoeders hebben echter zelf in hun jeugd te maken gehad met geweld en kopiëren het gedrag van hún opvoeders. Zij zijn gewend hun handen te gebruiken en zien nauwelijks enig alternatief. Om dat te doorbreken is meer nodig dan een populair wetenschappelijk artikel in een vrouwenblad. Tijdige professionele ondersteuning van opvoeders is onontbeerlijk. Professionals moeten de opvoeders terzijde staan en soms zelfs scholen zodat ze kunnen opvoeden zonder geweld.

Gemeenten hebben hierin een belangrijke taak. Zij houden zich immers bezig met het lokaal jeugdbeleid en de jeugdgezondheidszorg en hebben daardoor verschillende ingangen bij opvoeders.
In juni van dit jaar heb ik - samen met de VNG, het IPO en de Minister van Justitie - functies vastgesteld die binnen een gemeente aanwezig moeten zijn, zodat geweld in de opvoeding zoveel mogelijk kan worden voorkomen. Zo moeten gemeenten er bijvoorbeeld voor zorgen dat opvoeders voorlichting kunnen krijgen over geweldloos opvoeden. Dat kan via de consultatiebureaus georganiseerd worden, maar het kan ook in een apart centrum voor opvoeders.

Daarnaast hebben gemeenten een belangrijke rol bij het signaleren van problemen. Artsen en verpleegkundigen van het consultatiebureau zijn daarvoor in te schakelen. Of leerkrachten Toespraak Parnassusplein 5 Doorkiesnummer Hebt u 's avonds of in het weekend dringend Postbus 20350 (070) 340 60 00 een voorlichter nodig, belt u dan met het 2500 EJ DEN HAAG Fax (070) 340.62.92 ministerie, telefoon (070) 340 79 11. Daar Telefoon (070) 340 79 11 regelt men dat u wordt teruggebeld.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2 -

en leidsters van de kinderopvang. Zij kunnen op tijd signaleren of er problemen zijn in een gezin en of de opvoeders moeite hebben met hun taken. Mocht het nodig zijn, dan is doorverwijzing naar professionals noodzakelijk. Zij moeten de opvoeders hulp bieden en ondersteunen.

Uit een inventarisatieonderzoek blijkt dat veel gemeenten al bezig zijn de functies in te vullen. Voor de gemeenten die dat nog niet doen, of die behoefte hebben aan ondersteuning, zetten VWS en de VNG een ondersteuningstraject op. Uiteindelijk moet het invoeren van de vastgestelde functies opvoeders helpen bij het geweldloos opvoeden van hun kinderen. Eventueel kunnen deze functies opgenomen worden in de nieuwe Wet maatschappelijke zorg.

Ondersteuning van opvoeders vindt ook plaats in de vier RAAK regio's. Op 1 juli van dit jaar zijn de regio's gestart met het opzetten van een opvoedingsondersteunend aanbod voor ouders. Het systeem is gericht op vroegtijdig signaleren en een adequaat hulpaanbod indien dat nodig is. Ook in deze RAAK regio's is preventie een belangrijk thema. Naast een algemeen opvoedingsondersteunend aanbod is er specifieke aandacht voor risicogroepen. Uiteindelijk moeten de regionale ervaringen landelijk worden toegepast.

Ik stelde al eerder vast dat opvoeden niet eenvoudig is en dat er op de schouders van de opvoeders een zware taak rust. Professionele ondersteuning is noodzakelijk om ontsporingen te voorkomen en mensen te helpen die het nodig hebben. Maar ook de omgeving van de ouders kan een belangrijke steun zijn. De buurvrouw kan, door eens een keer op te passen, ouders de tijd geven even iets anders te gaan doen. Oma's en opa's hebben, net als veel andere familieleden, vrienden en collega's, de mogelijkheid om de opvoeders met raad en daad bij te staan. U weet net zo goed als ik, dat er tijdens het werk vaak even gesproken wordt over kleine huishoudelijke en opvoedkundige problemen. Nuttige tips en adviezen worden dan uitgewisseld. Dat kan erg zinvol zijn. Op die manier zijn veel mensen betrokken bij de opvoeding.

Tegelijkertijd kan het tijdens deze contacten en gesprekken duidelijk worden dat er problemen spelen in een gezin. De omgeving moet daar dan alert op reageren. Vooral als het gaat om problemen waar kinderen de dupe van zijn. In dat soort gevallen is het goed deze te melden bij een advies- en meldpunt kindermishandeling of om daar advies in te winnen. U weet dat de AMK's inmiddels een wettelijke basis in de Wet op de jeugdhulpverlening en straks in de wet op de jeugdzorg hebben. Daardoor zijn ook de procedures voor adviesaanvragen en meldingen vastgelegd.

De AMK's voeren momenteel regionale voorlichtingscampagnes waarin ze duidelijk maken dat je als familielid, kennis of collega niet snel genoeg aan de bel kunt trekken, zodat de juiste hulp op tijd op gang kan komen. Dat is een prima initiatief.

Ook de bureaus Jeugdzorg moeten zich dusdanig organiseren dat ze bijtijds kunnen achterhalen of er iets misgaat in een gezin. Ze moeten niet alleen hulp bieden als de situatie al uit de hand is gelopen en het gezin zélf aanklopt bij het bureau, maar ze moeten ook op Toespraak tijd reageren op signalen van derden. Ik heb hiervoor de Wet op de jeugdzorg aangepast.

Het bureau jeugdzorg moet ook altijd nagaan of gezinscoaching nodig is.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 3 -

De coach heeft als taak het gezin te ondersteunen en te bevorderen dat de noodzakelijke hulpverlening in samenhang wordt aangeboden. Op die manier wil ik voorkomen dat gezinnen verdrinken in hun problemen en in hun wanhoop noodlottige besluiten nemen, die vaak nadelig zijn voor de kinderen.

Zojuist zei ik dat de omgeving van een gezin een belangrijke rol speelt bij de opvoeding van kinderen. Aan de ene kant door af en toe ondersteuning te bieden, aan de ander kant door op tijd kenbaar te maken dat er problemen zijn in een gezin.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor de mensen die zich beroepsmatig met de opvoeding van kinderen bezighouden en professionele hulpverleners, zoals huisartsen en verpleegkundigen. Ook zij moeten, naast het ondersteunen van de opvoeders, tijdig ingrijpen als het mis dreigt te gaan.
Om de beroepskrachten hierbij te ondersteunen is door het NIZW een meldcode kindermishandeling ontwikkeld. De code maakt duidelijk hoe gehandeld moet worden in het geval van kindermishandeling. In januari start het verspreiden van de code. Verwacht wordt dat het twee jaar duurt voordat ze overal bekend is.

Dames en heren, ik ga afsluiten. Ik heb u duidelijk gemaakt dat ik uw oproep om te komen tot een opvoeding zonder geweld van harte ondersteun. Daarom heb ik een aantal maatregelen getroffen waardoor opvoeders ondersteuning kunnen krijgen als dat nodig is.

Tevens zijn er methoden en protocollen ontwikkeld waardoor problemen in gezinnen sneller aan het licht komen. Dit, samen met het duidelijk maken aan de omgeving dat ook zij een rol spelen bij de opvoeding en het tijdig ingrijpen van een gezinscoach, zal een effectieve manier zijn om geweld uit de opvoeding te halen. En als we minder slachtoffers van kindermishandeling hebben, levert dat in de toekomst ook minder daders op.

Toespraak


---- --