Gemeente Breda

Persberichten


01-12-2003

Project Samenwerken aan leefbaarheid in Noordoost in de prijzen

5 miljoen voor woonzorgwelzijnswijk Breda Noordoost

Mevrouw S. Dekker, minister van VROM heeft 5 miljoen toegekend aan het project Samenwerken aan leefbaarheid in Breda Noordoost voor de realisatie van de woonzorgwelzijnswijk. In de aanvraag staat wonen zonder zorgen in de wijk Noordoost centraal. Het ministerie geeft in de beschikking aan dat de basisprincipes van de woonzorgwelzijnswijk overal toepasbaar zijn. Belangrijke succesfactoren zijn samenwerking, het organisatorisch vermogen van de betrokken organisaties en de betrokkenheid van de bewoners. De wethouders Niederer en Heerkens zijn bijzonder verheugd met de toekenning van het gevraagde bedrag. 'Dit is een fantastische aanmoediging voor alle bewoners, samenwerkende organisaties en instellingen die met elkaar dit innovatieve concept voor Noordoost neer weten te zetten', aldus wethouder Niederer die voorzitter is van de stuurgroep Samenwerken aan Leefbaarheid.

In het project Samenwerken aan leefbaarheid hebben heel veel organisaties elkaar gevonden rondom het thema onbekommerd wonen. De uitwerking van dit thema vormt de drive en een belangrijke bron van energie voor de vervolgaanpak in Noordoost. De twee andere themas zijn zicht op vooruitkomen en Noordoost op de kaart. Het is de gezamenlijke ambitie om van Hoge Vucht - Doornbos-Linie een wijk te maken met een integrale kwaliteit van wonen, zorg en welzijn voor iedereen: voor jongeren, voor ouderen, voor mensen met beperkingen en voor gezinnen.

Centraal in de aanpak staan de samenwerking van de diverse partijen en de betrokkenheid van de bewoners die zich op allerlei wijze inzetten voor het project Samenwerken aan leefbaarheid. Zij zijn aanwezig bij alle workshops voor de deelgebieden, en werken ideeën uit om de wijk op korte termijn te verbeteren in het kader van Lusten & Lasten. Deze manier van werken, in een open planproces, betekent dat bewoners vanaf de start bij het project betrokken zijn en geïnformeerd worden. Ze kunnen dan meedenken over, en meewerken aan de toekomst van hun eigen buurt.
Er is sprake van een innovatief proces met vele partijen. Een belangrijk uitgangspunt is de vraag wat de (woon)wensen en eisen van de mensen in Noordoost zijn. Wat willen jongeren, wat willen ouderen, wat voor woningen en voorzieningen zijn gewenst? Het aanbod van woningen, welzijn en zorg verandert voortdurend. Een gebiedsgerichte samenwerking en het verbreden van de zorg, welzijn en dienstverlening naar alle huishoudens in Noordoost is het vertrekpunt.

Het ministerie geeft aan dat stedelijke vernieuwing keer op keer vraagt om nieuwe oplossingen. Soms gaat het om grote projecten met een impact op de hele stad. Dan weer laten kleine initiatieven van direct betrokkenen een verfrissende aanpak zien. Nieuwe oplossingen kunnen zorgen voor een versnelling en een kwaliteitssprong in de stedelijke vernieuwing. Om die versnelling en kwaliteitssprong te bevorderen heeft het ministerie van VROM het Innovatie Programma Stedelijke Vernieuwing (IPSV) ingesteld. Jaarlijks wordt subsidie verleend aan creatieve en vernieuwende ideeën en projecten op het gebied van de stedelijke vernieuwing. Naast die financiële ondersteuning is een belangrijke taak van het IPSV het uitwisselen en ter beschikking stellen van de in de projecten opgedane kennis en leerervaringen. In 2002 viel de wijk Heuvel in de prijzen met 2,5 miljoen. Dit jaar beloont het ministerie het project 'Samenwerken aan leefbaarheid' in Noordoost met 5 miljoen.

Breda, 1 december 2003