VVD



Nieuws

1 dec 2003 - VVD positief over plan
Rotterdam

De VVD Tweede-Kamerfractie staat positief ten opzichte van de plannen van de gemeente Rotterdam om de problemen waar de stad zich voor geplaatst ziet aan te pakken. De VVD ondersteunt de 'dadenaanpak' van Rotterdam. VVD woordvoerder Eric Balemans: "Rotterdam maakt haar imago hiermee waar; Geen woorden, maar daden." Het actieprogramma 'Rotterdam zet door. Op weg naar een stad in balans' is het antwoord van burgemeester en wethouders op de onvrede over de omstandigheden in de oude wijken en de onmacht om de problemen daar op te lossen.

Rotterdam is een stad die aantoonbaar meer problemen heeft dan de rest van Nederland of zelfs de andere grote steden van ons land. Een stad die de instroom van niet-westerse migranten niet meer kan bevatten. Een stad waar nu al 10% van de bevolking (60.000 mensen) niet is ingeburgerd. Een stad waar succesvolle allochtonen en autochtonen uit alle wijken vertrekken naar elders. "Als we niets doen gaat de neerwaartse spiraal verder. Dan trekken kansrijken de stad uit. Komt de integratie niet van de grond en is het rendement van investeringen in stad en inwoners onvoldoende," vindt Balemans.

De VVD is bereid om samen met Rotterdam en de andere grote steden een nieuwe koers uit te zetten. Niet berusten in wat niet kan, maar zorgen dat het wel kan. De plannen van Rotterdam kunnen de eerste aanzet zijn voor een nieuw elan. Om deze ontwikkelingen tegen te gaan en het tij te keren zijn maatregelen nodig. Hierbij moeten onorthodoxe maatregelen niet worden geschuwd. De bestrijding van illegaliteit, overlast en criminaliteit moeten hoog op de agenda staan. "En als het nodig is om de geldende wetten en regels te veranderen om daadwerkelijk de problemen aan te pakken en op te lossen moeten we daar niet te bang voor zijn," aldus Balemans. De VVD wil de illegaliteit harder aanpakken. Balemans: "Als de huidige onteigeningswet onvoldoende leidt tot het aanpakken van huiseigenaren waarvan de huizen worden gebruikt voor criminele doeleinden en de bron zijn voor (drugs)-overlast dan is de VVD bereid ook te kijken naar aanpassingen van de wetten als hiermee de problemen kunnen worden opgelost." De VVD vindt dit vooral van waarde voor de leefbaarheid in de wijk. Verder kan de opvang van junks geschieden in onder andere asielzoekerscentra, die vrij zullen komen. Aan het resocialiseringsproces moeten veel hogere eisen worden gesteld. Dat is in het belang van de inwoners van Rotterdam en vooral van de junks zelf. Wat in Rotterdam knelt, knelt ook in de andere grote steden. Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam mogen op extra aandacht rekenen van de VVD.

Voor meer informatie

Eric Balemans: e.balemans@tweedekamer.nl

1 december 2003