Gemeente Utrecht


Convenant betaald voetbal Utrecht 2003-2004

Waarborgen dat de wedstrijden van FC Utrecht in een feestelijke en veilige sfeer plaats kunnen vinden. Dat is het doel van het Convenant betaald voetbal Utrecht 2003-2004, dat FC Utrecht, het openbaar ministerie, politie regio Utrecht en burgemeester A. Brouwer vandaag hebben gesloten. In het convenant zijn afspraken en verantwoordelijkheden vastgelegd.

Het convenant is geactualiseerd met aanbevelingen uit de nota Landelijk Beleidskader Voetbalvandalisme. In het nieuwe convenant zijn de verantwoordelijkheden van de partners, in vergelijking met het voetbalseizoen 2002-2003, verder aangescherpt.

In Utrecht wordt elk jaar een convenant gesloten voor een goed en veilig verloop van de voetbalwedstrijden. Onderdeel daarvan is het bestrijden van voetbalvandalisme en voetbalgeweld. Het eerste convenant werd op 2 januari 1998 gesloten.

Het convenant is gebaseerd op het landelijk beleidskader en het Handboek Veiligheid van de KNVB. Doel is het handhaven van de openbare orde buiten het stadion en van de veiligheid binnen het stadion.

De openbare orde buiten het stadion is de verantwoordelijkheid van gemeente en politie. FC Utrecht draagt zorg voor de veiligheid binnen het stadion.

Het convenant loopt van 1 juli 2003 tot en met 30 juni 2004 (seizoen 2003-2004). Minimaal tweemaal per jaar vindt een gesprek plaats tussen de directie van FC Utrecht, burgemeester, openbaar ministerie en politie. Hierin wordt onder meer het veiligheidsbeleid van FC Utrecht besproken. De supportersvereniging FC Utrecht heeft regelmatig overleg met FC Utrecht BV over een goed en veilig verloop van de voetbalwedstrijden, evenals met de gemeente en de politie.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Gemeente Utrecht, Mechelien van Gaalen, telefoon 030-286 14 09 en FC Utrecht, Martin Sturkenboom, telefoon 06-53 29 09 55.

Utrecht, 1 december 2003.