FNV

HIV/Aids topprioriteit van vakbeweging

Vandaag heeft de internationale vakbeweging een campagne gelanceerd om HIV/Aids te bestrijden. Daarmee geven de Global Unions (o.a. het Internationaal Verbond van Vrije Vakverenigingen IVVV en alle internationale sectorvakbonden) aan dat de bestrijding van HIV/Aids een centraal thema is geworden van de internationale vakbeweging en topprioteit is van vakbonden in landen die het hardst getroffen worden door de ziekte. Vakbonden kunnen een effectieve rol spelen in de bestrijding van HIV/Aids doordat ze via hun unieke kanalen voorlichtingsactiviteiten op de werkvloer kunnen ontwikkelen en met werkgevers afspraken kunnen maken over HIV/Aids-gerelateerde voorzieningen.

De campagne zal zich het eerstkomende jaar concentreren op de promotie van de rol die vakbonden kunnen spelen op de werkvloer en in samenwerking met werkgevers, het stimuleren van vakbonden om initiatieven te ontwikkelen, de al vele bestaande initiatieven te bundelen en te verspreiden zodat vakbonden wereldwijd gebruik kunnen maken van elkaars kennis en ervaring, de ontwikkeling van samenwerkingsverbanden met internationale en nationale organisaties die actief zijn op HIV/Aids en het werven van additionele fondsen om specifieke vakbondsactiviteiten op internationaal, regionaal en nationaal niveau te steunen en te vergroten.

Er bestaan al veel voorbeelden van initiatieven die vakbonden hebben genomem. Er is ook internationale samenwerking tussen vakbonden, vooral in de vorm van steun aan ontwikkelingslanden, die het hardst getroffen worden door de ziekte. Zo heeft de vakbond voor havenarbeiders in Kenia HIV/Aids-gerelateerde voorzieningen kunnen afspreken met de werkgevers in de CAO. Ze zijn daarbij geholpen door de Internationale Transport Federatie met financiële steun van de FNV. De ICEM, de internationale vakbond voor de chemie- en mijnsector, is momenteel in dialoog met grote farmaceutische bedrijven over de verstrekking van medicijnen aan mensen die HIV/Aids hebben. Het IVVV en de Internationale Organisatie van Werkgevers hebben in mei dit jaar gezamenlijk een verklaring ondertekend waarmee ze de gevolgen van HIV/Aids op de werkvloer erkennen en waarin ze hun leden oproepen de bestrijding van HIV/Aids de hoogste prioriteit te geven.

De FNV, aangesloten bij het IVVV, steunt diverse projecten van de Global Unions ter bestrijding van Aids en zal haar aandacht voor dergelijke projecten vergroten.

Momenteel steunt de FNV een project in de transportsector in het Grote Meren Gebied in Afrika en een project gericht op onderwijzers en leerlingen in Zuidelijk Afrika. Vorige week heeft FNV Mondiaal, die de projectsteun beheert, positief advies gegeven voor financiële steun aan twee nieuwe projecten in Azië.

Meer over de Global Unions HIV/Aids campagne


1 december 2003