Ingezonden persbericht


Sector Pers en Public Relations
Contactpersoon: Dries Vandermeersch
E. Jacqmainlaan 20 - 1000 Brussel
tel.: 02-790 93 06 - fax: 02-790 95 06 - gsm: 0477-23 13 57 e-mail: dries.vandermeersch@rago.be

Persbericht

Datum: 1 december 2003
Fax / e-mail bestemd voor: Alle nieuwsredacties
Betreft: Gemeenschapsonderwijs stelt werking rond autisme voor.

Maandag 1 december stelde het Gemeenschapsonderwijs in zijn instellingen voor buitengewoon onderwijs in Rumbeke zijn invulling van een nieuw pilootproject rond autisme voor. Dit project start op 1 januari 2004 en loopt drie jaar. Het is een initiatief van Vlaams minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten. De minister heeft voor zes Vlaamse scholen voor buitengewoon onderwijs geld vrijgemaakt voor dit project.

Deelnemende scholen

Van het Gemeenschapsonderwijs zijn het MPI van Rumbeke en het SBSO van Sint-Niklaas uitgekozen als pilootschool. Beide scholen zetten hiervoor een samenwerking op met respectievelijk het SBSO Rumbeke en het MPI Sint-Niklaas en Burchtse Weel van het Stedelijk en Gemeentelijk net.(OVSG)

Kennisoverdracht

Het Gemeenschapsonderwijs wil het geld onder andere investeren in nascholing van het auti-team van de pilootschool. Dit team moet immers op de hoogte zijn van de laatste nieuwe ontwikkelingen rond autisme. Ook worden middelen en mankracht vrijgemaakt om pilootscholen toe te laten andere scholen te informeren over en te ondersteunen bij vragen over autisme. Scholen kunnen in de pilootschool bijvoorbeeld leren welke signalen in de richting van autisme wijzen of ze kunnen een inleefstage volgen.

Doelstelling project

Door deze kennis uit te wisselen kunnen leerlingen met autisme in het gewoon onderwijs sneller opgespoord worden. Zo kunnen ze beter opgevolgd en geholpen worden. Dit project kan bovendien een stap zijn in de richting van meer inclusief onderwijs. Als de pilootscholen scholen uit het gewoon onderwijs kunnen begeleiden en helpen, kunnen sommige leerlingen op termijn misschien ook opgevangen worden in het gewoon onderwijs.

Gemeenschapsonderwijs doet al langer aan 'auti-werking'

Dit nieuwe project bouwt in het gemeenschapsonderwijs verder op een traditie. Van bij de start van het gemeenschapsonderwijs in 1989 loopt er een project rond dit thema. Het MPI in Rumbeke bijvoorbeeld werkt al zeventien jaar een aangepaste aanpak uit voor autistische leerlingen. De secundaire school heeft al vier jaar een aangepaste werking voor autisme.

Contactgegevens pilootscholen

MPI Rumbeke in samenwerking met SBSO Rumbeke
Directeur MPI Marleen Lefere
Directeur SBSO Marc Dusselier
Bornstraat 52
8800 Rumbeke
Tel.: 051 22 63 19

SBSO Sint-Niklaas in samenwerking met MPI Sint-Niklaas en SIBLO Burchtse Weel Directeur SBSO Koen Schuermans
Directeur MPI Jan Doens
Bellestraat 89
9100 Sint Niklaas
Tel.: 03 776 46 65

SIBLO Burchtse Weel
Directeur Mieke Vinck
Burchtse Weel 102
2050 Antwerpen
Tel.: 03 250 16 40

Sigrid Seurynck, auti-coördinator in het GO, pedagogische begeleidingsdienst tel.: 02 790 96 64
GSM: 0497 61 16 19

---- --