Akzo Nobel

Akzo Nobel opent nieuwe fabriek voor biotechnologische vaccins

Arnhem, 1 december 2003 Akzo Nobel heeft vanmiddag in Boxmeer een nieuwe fabriek geopend voor de productie van biotechnologische vaccins. De opening werd namens minister Brinkhorst van Economische Zaken verricht door de secretaris-generaal van Economische Zaken, drs. J.W. Oosterwijk. De ultramoderne fabriek van Nobilon gaat vaccins produceren voor Intervet, het bedrijf dat actief is op het gebied van diergezondheidszorg, en tegelijkertijd dienst doen als onderzoeksplatform naar mogelijkheden op het gebied van humane vaccins.

In zijn openingsrede sprak de secretaris-generaal zijn waardering uit. Dit vernieuwende initiatief versterkt de kenniseconomie van Nederland en dat is een van de prioriteiten van deze regering, aldus de heer Oosterwijk. Om de innovatieve basis van Nederland te verbreden, stimuleert het ministerie van Economische Zaken de groei van het aantal nieuwe hoogtechnologische bedrijven.

Biotechnologische faciliteiten
Naast moderne kantoorruimten beschikt de nieuwe fabriek over clean rooms, elk met een eigen luchtbehandeling. Hierdoor wordt het mogelijk om aan meerdere vaccins tegelijk te werken. Deze unieke situatie biedt een hoge mate van flexibiliteit en vergroot de productiecapaciteit van de fabriek. Het gebruik van biotechnologische processen voor de productie van vaccins is een essentieel onderdeel van de fabriek: viraal materiaal wordt in fermentatievaten via celcultuurtechnieken gekweekt en vervolgens gezuiverd om hoogwaardige vaccins te kunnen produceren.

Intervets behoeften
Intervet, s werelds grootste producent van vaccins voor dieren, voorziet een groeiende vraag naar verbeterde diervaccins (bijvoorbeeld de zogenaamde markervaccins) voor de bestrijding van nieuwe ziekten en veranderende vormen van bestaande ziekten. De nieuwe fabriek levert Intervet de benodigde vaccins voor zowel boerderij- als huisdieren. Door het gebruik van de meest recente biotechnologische processen worden op efficiënte wijze hoogwaardige vaccins geproduceerd. Hierdoor is de fabriek een aantrekkelijke leverancier. Bovendien biedt de onafhankelijke en multifunctionele opzet Intervet extra capaciteit zodat investeringen in de eigen productiefaciliteiten voorlopig kunnen worden uitgesteld.

Humane vaccins
De ultramoderne fabriek biedt Akzo Nobel een ideaal platform om het potentieel van de markt voor humane vaccins te verkennen. Nobilon, Akzo Nobels nieuwe start-up voor humane vaccins, heeft de markt bestudeerd om een geschikte match te vinden tussen de vraag en Akzo Nobels R&D-kennis. Na de identificatie van voldoende aantrekkelijke marktsegmenten, kan Nobilon gebruikmaken van de expertise van Akzo Nobels drie farmaceutische activiteiten Intervet, Diosynth en Organon om vaccins tegen besmettelijke ziekten bij mensen te ontwikkelen, te produceren en op de markt te brengen. Wanneer het gewenst is, kan door de flexibele opzet de huidige focus, de productie van vaccins voor dieren, verlegd worden naar de productie van humane vaccins.

De opening is een voorbeeld van het in één keer realiseren van verschillende doelen, zei Hans Wijers, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Akzo Nobel. Op de eerste plaats versterkt het Akzo Nobels strategische positie in de biotechnologische sector en vergroot het onze totale productiecapaciteit op dit gebied. Tevens kan Intervet de komende jaren voldoen aan de vraag van de markt zonder onmiddellijk te investeren in een speciale fabriek. Tenslotte biedt het Akzo Nobel een mogelijkheid om met een laag risico de markt voor humane vaccins te onderzoeken en kansen te creëren om de synergie tussen Intervet, Organon en Diosynth te benutten. Al met al toont deze fabriek hoe het innovatief gebruik van middelen een meervoudig effect kan hebben. Internet: www.akzonobel.nl; www.nobilonvaccines.com; www.intervet.com Ons Safe Harbor Statement is van toepassing op dit persbericht. Corporate Media Relations: tel. 026 - 366 4343