HBO-Raad


verschenen op: 01-12-2003

Dit is een persbericht van de Codecommissie Omgang Opleidingenaanbod

Hogeschool Zuyd moet voorlichting over studieprogramma Tourism Management verbeteren

Het voorlichtingsmateriaal van de Hogeschool Zuyd (website en brochure) over haar studieprogramma Tourism Management komt voor rectificatie in aanmerking. Tekstueel en qua opmaak wordt onzorgvuldige informatie verstrekt over de plaats van het studieprogramma binnen het gehele opleidingsaanbod. Zo wordt in woord en opmaak ten onrechte de indruk gevestigd dat Tourism Management een zelfstandige opleiding is. Anders gezegd: het betreffende studieprogramma wordt als een major gepresenteerd, terwijl het in feite beschouwd kan worden als een minor van een breed op Hospitality gericht opleidingsdomein. Dit is het oordeel van de onafhankelijke Codecommissie Omgang Opleidingenaanbod hbo, ingesteld door de HBO-raad. Deels erkent de codecommissie hiermee de klacht die de NHTV, mede namens de Christelijke Hogeschool Nederland, tegen Hogeschool Zuyd had ingediend.

Een ander deel van de klacht tegen Hogeschool Zuyd betrof de omgang met de zogenaamde landelijk overeengekomen opleidingskwalificaties ten aanzien van de opleiding Facility Management. Het is namelijk deze opleiding die door studenten van de vierjarige studieroute Tourism Management wordt gevolgd. De NHTV voerde aan dat de Hogeschool Zuyd de opleidingskwalificaties van Facility Management bij de studieroute Tourism Management niet in acht zou nemen. De codecommissie ziet echter voor deze stelling geen voldoende aanknopingspunten en erkent dit onderdeel van de klacht dan ook niet. Hoewel de NHTV op dit punt haar aanvankelijke klacht niet heeft doorgezet, spreekt de commissie tenslotte uit niet te oordelen over de vraag of het betreffende studieprogramma al of niet rechtmatig wordt verzorgd. Zij acht zich daartoe niet bevoegd. Die bevoegdheid komt volgens de commissie toe aan de Staatssecretaris van OCW die over de opleidingenplanning gaat.

Achtergrond
De hogescholen, aangesloten bij de HBO-raad, voerden een paar jaar geleden een gedragscode in met betrekking tot de voorlichting over hun opleidingen. De hogescholen willen hiermee de zuiverheid en zorgvuldigheid van hun publieke uitingen bevorderen. Aldus wordt bijgedragen aan een duidelijk beeld van het opleidingenaanbod. De code schrijft onder meer voor dat hogescholen in de voorlichting de officieel in het zogenaamde CROHO-register vastgestelde namen voor hun opleidingen dienen te gebruiken. Ter bewaking van naleving van de gedragscode is een onafhankelijke Codecommissie ingesteld, de eerder genoemde Codecommissie Omgang Opleidingenaanbod hbo. De commissie behandelt klachten die door één of meer hogescholen (kunnen) worden ingediend tegen één of meerdere hogescholen met betrekking tot publieke uitingen van die hogescho(o)l(en).