Provincie Noord-Brabant



Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Brabant neemt de verbetering van de handhaving serieus

De bestuurlijke handhavingsinstanties in Brabant hebben goed gehoor gegeven aan de oproep om een verbeterplan voor de eigen handhavingstaak op te stellen. Het gaat daarbij om 69 gemeenten, 5 waterschappen, de directie-Zuid van Rijkswaterstaat, de VROM-Inspectie en de provincie zelf.
De verbeteringen zijn gericht op het gebied van protocollen en werkinstructies en op het verkrijgen van inzicht in milieu-, veiligheids- en gezondheidsproblemen in de eigen omgeving. Daarnaast zijn waar mogelijk heldere, bestuurlijke, prioriteiten gesteld in de handhaving.

Al de genoemde instanties hebben zichzelf dit voorjaar getoetst aan de kwaliteitseisen die Staatssecretaris Van Geel eind vorig jaar heeft vastgesteld voor handhavingsorganisaties en waaraan zij allen per 1 januari 2005 moeten voldoen. Op basis daarvan hebben de meeste instanties nu een verbeterplan opgesteld waarin zij aangeven op welke wijze zij de te maken verbeterslag zullen gaan realiseren. Slechts 8 gemeenten hadden het verbeterplan niet tijdig gereed maar hebben aangekondigd dit alsnog voor het einde van het jaar te zullen indienen.

Het college van GS heeft de provinciale rapportage over de verbeterplannen van de handhaving vastgesteld. Daarmee is het beeld beschikbaar van de wijze waarop de instanties in Brabant het afgesproken traject van verbetering - naar de beoogde situatie in 2005 - zullen vormgeven.


Ook voor ruimtelijke ordening en natuurwetgeving

Aanleiding voor deze professionalisering van de handhaving zijn de bestuurlijke afspraken die begin vorig jaar zijn gemaakt tussen de Minister van VROM met vertegenwoordigers van de provincies, gemeenten en waterschappen. In aanvulling op deze landelijke afspraken voor milieu en water hebben de Brabantse handhavingsorganisaties er op grote schaal voor gekozen om daarnaast ook de kwaliteit van de handhaving van het ruimtelijke ordening en de natuurwetgeving mee te nemen in het verbeterplan. Dit geldt voor 85 % van de gemeenten. De meesten kiezen ervoor om de handhaving hiervan gelijktijdig te verbeteren, dus voor 1 januari 2005. Anderen trekken daar 1 of 2 jaar extra voor uit. Ook de provincie zelf moet voor haar eigen handhavingstaken nog een forse verbeterslag maken en kiest ervoor om dit integraal voor alle handhavingstaken te doen.


Provinciale regierol

De provincie heeft de regierol in het kader van dit professionaliseringsproces. Het wetsvoorstel handhavingsstructuur, waarin dat wordt geregeld is onlangs naar de tweede kamer gezonden. De provincie heeft de verbeterplannen in het kader van haar regierol beoordeeld op de vraag in hoeverre deze het vertrouwen geven dat betreffende instantie de verbeterslag ook daadwerkelijk en tijdig zal maken. De provincie heeft dat vertrouwen voor een belangrijk deel van de verbeterplannen. Voor een ander deel heeft zij die indruk eveneens maar heeft daarvoor nog enige aanvullende informatie gevraagd.Er zijn geen verbeterplannen zodanig ondermaats bevonden dat de provincie daarin geen vertrouwen heeft.
Tevens heeft de provincie zich op basis van de verbeterplannen beraden op de invulling van haar regierol. Daartoe heeft zij de belangrijkste randvoorwaarden voor het slagen van het verbeterproces in beeld gebracht. De provincie zal zich met name zal daarop gaan richten. De provincie zal enerzijds ondersteunend zijn waar dat nuttig en wenselijk is en zal anderzijds sturend zijn waar dat moet.





Provincie Noord-Brabant