FNV

Opnieuw reorganisatie bij Centraalstaal te Groningen

Bij Centraalstaal vindt binnen 1 jaar opnieuw een reorganisatie plaats. Als gevolg van het teruggaan van de twee ploegendienst naar de dagdienst zal het aantal arbeidsplaatsen met 10 worden ingekrompen. Aan gedwongen ontslagen valt volgens de directie niet te ontkomen.

Op 26 november 2003 is FNV Bondgenoten geinformeerd door de directie van Centraalstaal over opnieuw een reorganisatie. De noodzaak van deze reorganisatie is gelegen in het feit dat alle productieafdelingen sinds enige tijd in dagdienst werkzaamheden verrichten. Dit in tegenstelling tot enige tijd terug toen een aantal afdelingen nog in twee ploegendienst werkzaam was, aldus de directie.

De directie heeft ons een reorganisatienota overhandigd waarin zij de plannen nader onderbouwd. Mondeling is door de directie de reorganisatie nader toegelicht.

De bedoeling van de directie is om het personeelsbestand in de productie met 10 werknemers in te krimpen. Omdat er inmiddels 1 werknemer is vertrokken en er 3 vacatures zijn is er volgens de directie sprake van een ontslag voor 6 werknemers.De directie heeft ons gemeld dat de ondernemingsraad om advies zal worden gevraagd en met de bonden een sociaal plan zal worden afgesloten. Daarbij is door de directie aangegeven dat er geen geld is voor een sociaal plan zoals dat eind vorig jaar met de bonden is overeengekomen.

Verder stelde de directie dat zij vindt dat er ook in de productie 8 uur per dag gewerkt moet worden. De werktijden zullen dan in het vervolg zijn van:

8.00 12.00 uur werktijd

12.00 12.30 uur pauze

12.30 16.30 uur werktijd

De directie wenst verdere afspraken te maken over flexibel werken. Dat wil zeggen langer werken dan 8 uur als het "druk" is en minder als het "rustig" is.Onze reactie was dat wij ons zullen verzetten tegen gedwongen ontslagen en onze inzet zal zijn een gelijk sociaal plan als eind vorig jaar. Verder hebben wij inhoudelijk niet gereageerd, omdat wij eerst de reorganisatienota willen bestuderen.

Met de directie zijn de volgende afspraken gemaakt:


- de directie stelt een concept sociaal plan op


- de directie komt met een voorstel ten aanzien van flexibel werken.

Deze beide stukken en de reorganisatienota zullen in het overleg met de Bonden op 15 december worden besproken.

Met de Ondernemingsraad is uiteraard weer de afspraak gemaakt dat wij deze reorganisatie gezamenlijk zullen oppakken. Op 11 december zal met de OR, op basis van de diverse notities van de directie, een plan van aanpak worden opgesteld.Tevens zal er in de kantine van het bedrijf een ledenvergadering plaatsvinden.

Nadere informatie Ad de Vos Bestuurder Metalektro FNV Bondgenoten

advos@bg.fnv.nl T. 06 - 22528671