TNO

TNO

Datum 1 december 2003
Nummer 2003-61

VAKPERS INFO

Door nieuw alarmeringssysteem senioren langer in eigen woning

Na succesvolle pilot nu doorontwikkeling

TNO heeft een alarmeringssysteem ontwikkeld waarbij, bijvoorbeeld, ouderen met behulp van intelligente sensoren (o.a camera s) in hun woning geobserveerd en bewaakt worden. Het systeem verzamelt gegevens, interpreteert en beoordeelt deze waarna het zelfstandig conclusies trekt en eventueel alarmering van zorgverleners in gang zet. Met dit systeem kunnen senioren steeds langer zelfstandig blijven wonen in hun eigen woning. De pilotfase van dit Unattended Autonomous Surveillance (UAS) systeem is onlangs succesvol afgerond.

Technologie observeert
De gedachte achter het UAS-systeem is dat technologie mensen in de eigen woning onopgemerkt kan observeren en bewaken. Wanneer er zorgwekkende veranderingen in de toestand van de woning of van de bewoner optreden, dan maakt het systeem daarvan eerst melding aan de bewoner en daarna naar buiten. De alarmcentrale neemt contact op en indien nodig worden familieleden en of zorgverleners gewaarschuwd. Zij kunnen in zulke situaties over volledige informatie m.b.t. de situatie in de woning beschikken via Internet of een mobiele telefoon (e-mail, SMS, real-time videobeelden of Multimedia Messaging System voor plaatjes uit de woning). Op deze manier kunnen de hulpverleners de ontstane situatie veel beter beoordelen en sneller en efficiënter reageren.

Pilot goed verlopen
Na uitvoerig laboratoriumonderzoek heeft het systeem proefgedraaid in een tweetal woningen. Gedurende de proef is o.a. gekeken naar de alarmopvolging en de wijze waarop deze plaatsvindt. Ook is bij alle betrokkenen geëvalueerd hoe het systeem functioneert en hoe dit systeem ervaren wordt. Concrete punten die uit de pilot o.a. naar voren zijn gekomen is dat gebruik van camera s in de woning geaccepteerd wordt mits deze niet in de slaapkamer staan en alleen aangezet worden als er echt iets aan de hand is. Tevens is gebleken dat de bewoners heel goed in staat zijn om veel van de valse alarmen zelfstandig af te handelen.

Kleinere kans op valse alarmen
Bij alle typen alarm wordt gebruik gemaakt van een voormelding aan de bewoner om de kans op vals alarm te beperken. Hoewel daardoor een korte vertraging in de alarmopvolging optreedt, heeft dit als grote voordeel dat er voor de hulpverlener een veel grotere zekerheid bestaat dat het om een echte alarmsituatie gaat. De bewoner houdt op deze manier ook controle over het systeem, iets dat uit de gebruikerssessies als belangrijk punt naar voren is gekomen.

Van pilot naar definitief product
Het systeem is ontwikkeld door TNO in samenwerking met Bosch Security Systems B.V., Essent N.V., STAT-Limburg, Stichting Zorglijn Nederland en Tunstall B.V.. Op basis van de nieuw verworven kennis kan met betrokken of nieuwe partijen verder worden gewerkt aan de verbetering van het UAS-systeem zodat senioren daadwerkelijk langer in hun eigen woning kunnen blijven wonen.

Corporate Communicatie TNO
Postbus 6050
2600 JA DELFT

Telefoon 015 269 49 75
Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl