Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Peijs vult Kwartje van Kok in

Voor de A4 Midden-Delfland is 210 miljoen euro beschikbaar uit het Kwartje van Kok. Dit heeft minister Peijs van Verkeer en Waterstaat vandaag bekend gemaakt. Voor de besteding van het Kwartje van Kok (530 miljoen euro) heeft overleg plaats gehad met de regionale bestuurders. De belangrijkste resultaten en afspraken uit deze bestuurlijke overleggen zijn:

Aanleg hoofdwegen (330 miljoen euro)
Met een bedrag van 330 miljoen euro wordt een impuls gegeven aan de structurele verbetering van de kwaliteit van het hoofdwegennet. Daarbij is uitgegaan van het principe dat infrastructuur moet bijdragen aan de (regionale) economische ontwikkeling. Met de 210 miljoen euro komt de totale Rijksbijdrage voor de A4 Midden-Delfland op 475 miljoen euro. De verdere invulling is als volgt: N18 Varsseveld-Enschede 50 miljoen euro
A50 Eindhoven-Oss 33 miljoen euro
A4 Burgerveen-Leiden 37 miljoen euro

Benutting hoofdwegen (715 miljoen euro)
Het vorige kabinet had al 460 miljoen euro beschikbaar voor het verbeteren van de doorstroming. Deze middelen zijn echter onvoldoende om alle knelpunten aan te pakken. De 715 miljoen euro voor de benutting van hoofdwegen wordt onder meer gebruikt voor de aanleg van spitsstroken, routeinformatie-systemen en het verminderen van overlast bij wegwerkzaamheden. Zo gaat Verkeer en Waterstaat spitsstroken aanleggen op de knelpunten A2 Leenderheide-Budel en de A1 Laren-Eemnes.

Regionale bereikbaarheid (360 miljoen euro)
Reeds voor de bestuurlijke overleggen was al een deel van dit bedrag belegd. Zo zet minister Peijs 60 miljoen euro van dit bedrag in voor de chipkaart, 80 miljoen euro aan natte bruggen (bruggen over rijksvaarwegen) en 5 miljoen euro voor het aanvalsplan sociale veiligheid. Voor een deel zullen de middelen uit het resterende bedrag worden ingezet voor concrete projecten, zoals 110 miljoen euro voor de N201 en 50 miljoen euro voor de bereikbaarheid van Eindhoven. Het resterende geld wordt ingezet voor nog uit te werken maatregelen.

Op Prinsjesdag werd bekend dat het Kwartje van Kok wordt besteed aan het wegwerken van achterstanden in het onderhoud van wegen, benutting en aanleg van wegen en aan de verbetering van de regionale bereikbaarheid. Tijdens de bestuurlijke overleggen zijn verdere afspraken gemaakt over de invulling van het Kwartje van Kok en over de herprioritering binnen het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport, die al in de begroting van Verkeer en Waterstaat waren opgenomen.