Anti-autokraakproject succesvol

Utrecht 01-12-2003 - Met de uitreiking van het evaluatierapport aan burgemeester Brouwer sloot de Politie Regio Utrecht maandag 1 december het project 'Niets erin... niets eruit' voor de stad Utrecht officieel af. In de gebieden waar de meeste auto-inbraken plaatsvonden nam het aantal diefstallen uit auto's met 39 procent af. De automobilist blijkt voor een deel zelf in staat het aantal auto-inbraken te beperken.

De boodschap van het project 'Niets erin... niets eruit' dat automobilisten geen waardevolle spullen in het zicht moeten laten liggen, is door het publiek goed begrepen. Liet aan het begin van het project in november 2000 nog ruim 22 procent van de automobilisten zichtbaar buit in de auto liggen, in september 2003 was dat aantal gedaald naar 8,5 procent. Dit komt neer op een daling van ruim 61 procent ten opzichte van de nulmeting.

Gestolen voertuigen
In totaal werden ruim 480.000 auto's gecontroleerd en voorzien van een informatieve 'bon' (flyer) achter de ruitenwisser. Een positief neveneffect van het project was het terugvinden van gestolen auto's. Bij controles werden negentien gestolen voertuigen aangetroffen.

Publiek-private samenwerking
De uitvoering van het project lag in handen van de Politie Regio Utrecht in samenwerking met de gemeente Utrecht, stichting Stadstoezicht, verzekeringsmaatschappijen en glasschadebedrijven. Binnen deze samenwerking droegen ook andere projecten bij aan de afname van autokraken, zoals de samenwerking met Corio (eigenaar van parkeergarages), het Cityteam en het project Autokraken 2002.

Overgenomen
Het succes van het project heeft er toe geleid dat het integraal is overgenomen door meerdere politieregio's. De landelijke coordinatie blijft bij de Politie Regio Utrecht. In de stad utrecht wordt de werkwijze van het project kleinschalig voortgezet in die gebieden waar sprake is van een hausse aan inbraken en een gelijktijdige repressieve aanpak.