Nieuw-Vlaamse Alliantie


Bedrieglijk verkregen nationaliteit nog nooit afgenomen (01/12/03)

In antwoord op een schriftelijke vraag van N-VA-Kamerlid Geert Bourgeois bevestigt minister van Justitie Onkelinx dat de Belgische nationaliteit nog nooit van iemand werd afgenomen, tenzij in het kader van de repressie na de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Ook niet wanneer die nationaliteit werd verkregen op basis van valse documenten of getuigenissen. Bourgeois vindt het dan ook hoog tijd dat er een wettelijke regeling komt waardoor de bedrieglijk verkregen nationaliteit weer kan worden afgenomen. De N-VA-voorzitter diende daartoe al een eigen wetsvoorstel in.

Aanleiding tot Bourgeois schriftelijke vraag was de vervolging door het parket van Antwerpen eind september van 167 Georgiërs, Russen en Oekraïners wegens frauduleuze verwerving van de Belgische nationaliteit. Toen bleek dat zelfs in geval van fraude de bedrieglijk verkregen nationaliteit niet weer kan worden afgenomen. Die mogelijkheid bestaat enkel in theorie. In het Wetboek van de Belgische nationaliteit stelt artikel 23 dat de vreemdelingen die de Belgische nationaliteit verwierven deze opnieuw kunnen verliezen indien zij ernstig tekortkomen aan hun verplichtingen als Belgische burger. Niemand die echter weet wanneer je kan spreken van zulke tekortkoming als Belgisch burger. In haar schriftelijk antwoord aan Bourgeois erkent minister Onkelinx dit probleem: Door een aantal parketten wordt opgemerkt dat de voorwaarde tot vervallenverklaring, namelijk een ernstige tekortkoming aan de verplichtingen als Belgisch burger, enerzijds veel te vaag en anderzijds meestal niet van toepassing is.

Bourgeois noemt het dan ook niet verwonderlijk dat nog nooit iemands nationaliteit werd afgenomen. Daarom diende hij zelf een wetsvoorstel in (doc. nr. 299). Het kan toch niet dat wanneer wordt vastgesteld dat je de Belgische nationaliteit hebt verkregen door vervalsing, je die doodleuk mag houden. Dat is alsof je schuldig wordt bevonden aan diefstal en de rechter vervolgens zegt dat je de gestolen goederen mag houden.

Volgens Bourgeois is een wettelijke regeling ook nodig omdat er nu te veel misbruiken zijn De nationaliteitswetgeving zet de deur voor fraude wagenwijd open. Parket en Staatsveiligheid krijgen te weinig tijd om een advies te geven maar wanneer er binnen één maand geen negatief advies volgt, wordt het advies automatisch geacht positief te zijn. Staatsveiligheid, Dienst Vreemdelingenzaken en Parket staan voor een onmogelijke opdracht om alles te onderzoeken op één maand. Een fraudeur gaat op zijn nationaliteitsaanvraag heus niet vermelden dat hij lid is van een criminele organisatie! Minstens tweederde van de vreemdelingen wordt daarenboven Belg door middel van een eenvoudige nationaliteitsverklaring voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. Maar ook hier heeft het Parket wettelijk maar één maand de tijd om een negatief advies te verlenen, zoniet wordt de nationaliteit ambtshalve verleend.

In het wetsvoorstel van Bourgeois vallen tal van kunstgrepen onder het begrip onrechtmatig verkregen nationaliteit: bedrieglijk handelen, het gebruik van valse stukken, het afleggen van valse verklaringen, de omkoping van ambtenaren, het gebruik van valse attesten en valse getuigen enz. Het voorstel heeft betrekking op alle gevallen van nationaliteitsverwerving en geldt ongeacht of de Belgische nationaliteit automatisch toegekend of verkregen werd.

Volgens het voorstel kan de Belgische nationaliteit worden afgenomen door een tussenkomst van hetzij de rechtbank van eerste aanleg, hetzij de Kamer van volksvertegenwoordigers. De logica is dat in het algemeen de instantie die de Belgische nationaliteit verleend heeft, deze ook opnieuw kan afnemen.

Indien een bedrieglijk verworven nationaliteit wordt afgenomen wordt de betrokkene geacht nooit de Belgische nationaliteit te hebben gehad. De beslissing werkt dus met terugwerkende kracht. Alleen voor de echtgenoot of de echtgenote die te goeder trouw was of de kinderen die geboren zijn na de nationaliteitsverkrijging worden de gevolgen verzacht.

Bourgeois roept alle partijen op om hun gezond verstand te gebruiken en snel het wetsvoorstel te behandelen en goed te keuren.

Auteur:
N-VA
Geert Bourgeois, Kamerlid en algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be