BredeSchoolNet


Literatuur en Publicaties

De verlengde schooldag in het v.o.

Leuk, zo'n verlengde schooldag, maar hoe organiseer je dat? Scholen voor voortgezet onderwijs halen hun wijsheid (o.a.) uit de publicatie 'Verlengde schooldag organiseren'.

De brochure is een gezamenlijke publicatie van de Vereniging voor het management in het Voortgezet Onderwijs (VVO) en het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW). Alle VVO-leden, ruim 550 vo-scholen, hebben een gratis exemplaar van deze publicatie toegestuurd gekregen. Voor anderen is de publicatie te downloaden op www.vvo.nl (onder Projecten/Verlengde Schooldag).

Uitgangspunt van deze praktijkgerichte bundel vormen de ervaringen die zeven kleurrijke scholen van het Landelijk Platform Kleurrijke Scholen (LPKS) in het kader van het LPKS-project verlengde schooldag hebben opgedaan. De auteurs beschrijven praktijkervaringen van de zeven scholen en besteden aandacht aan de succesfactoren en randvoorwaarden voor het slagen van de Verlengde Schooldag. De beschrijvingen gaan vergezeld van tips en adviezen voor het organiseren van verlengde-schooldagactiviteiten.

In het tweede deel van de publicatie staat 'levensecht leren' centraal.
Steeds meer scholen merken dat traditionele leervormen niet meer aansluiten bij de behoeften en interesses van leerlingen. Scholen zoeken daarom naar nieuwe vormen en krachtigere leeromgevingen. De vsd kan een onderwijsvorm zijn waarin levensecht leren gestalte krijgt.

Karin Laarveld, Marja Valkestijn, Saskia van Oenen, 'Verlengde schooldag organiseren', 34 pagina's, www.vvo.nl