Provincie Flevoland



Bijdrage voor Expertisecentrum Landbouw & Zorg

Themadag Flevogezond

Nieuwe wet gelijke behandeling vraagt aandacht Flevolandse ondernemers

Het bedrijfsleven heeft nog onvoldoende zicht op
discriminatievraagstukken, stelde Andries Greiner gedeputeerde Economische Zaken, bij een bedrijfsbezoek deze maand aan het Anti Discriminatie Bureau Flevoland (ADB) in Lelystad.

De Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB) verbiedt werkgevers onderscheid te maken naar o.a nationaliteit, huidskleur, sekse, seksuele geaardheid en religie.

De recente uitbreiding van de wet met ingang van 1 december 2003 verbiedt werkgevers nu ook onderscheid te maken naar handicap of chronische ziekte. Dit heeft gevolgen voor de werving en selectie van aan te trekken personeel, zaken als pensioen en ontslag, maar ook voor de toegankelijkheid van het (beroeps) onderwijs. Volgens gedeputeerde Greiner is het zaak dat bedrijven goed op de wetswijziging inspelen. In zijn ogen zal de wet niet alleen bijdragen aan meer
rechtvaardigheid in de samenleving, maar kan het bedrijven ook helpen bij het vormgeven van het personeelsbeleid, waarvan het doel is de juiste persoon op de juiste plek.

Het ADB Flevoland kan overigens bij eventuele conflicten zowel de werkgever als werknemer van dienst zijn, meldde directeur Arja Kruis. Wij bieden kosteloos mediation aan en dat vereist een volstrekt neutrale opstelling van ons bureau. In het voorjaar van 2004 organiseert het ADB een zogenaamde meldweek. Greiner zegde voor het welslagen ervan zijn medewerking toe.