Nederlandse Spoorwegen

Persbericht


100.000ste NS Herfsttoer verkocht

29 november 2003

Zaterdag is op station Amsterdam Centraal de 100.000ste NS Herfsttoer verkocht. Joost Ravoo, directeur Corporate Communicatie van NS verraste Jessica en Karin Porsius uit Amsterdam, die samen met kinderen Muriël en Shanice op weg waren naar Sinterklaas in Ahoy, met bloemen en een gratis Herfsttoer. Hiermee is de publiekscampagne 'Treinen door de herfst' officieel afgesloten. Desondanks blijven alle maatregelen om de invloeden van het herfstweer op het spoor tegen te gaan van kracht.

NS heeft besloten om in vervolg op het succes van de NS Herfsttoer in de kerstvakantie de NS Kersttoer in het leven te roepen. Hiermee kunnen twee personen samen een dag door Nederland reizen voor 25 in de periode van 20 december tot en met 4 januari 2004.

Doel van de campagne 'Treinen door de herfst' was het publiek actief te informeren over de weersinvloeden op het spoor en de inspanningen van NS om deze zo goed mogelijk te weerstaan. Daarnaast wilde NS het reizen per trein extra plezierig maken met evenementen en voordeelacties. Wekelijks plaatste NS in de dagbladen het bulletin 'Herfstsporen' met daarin informatie en achtergronden over het weer, de invloed op het treinverkeer en wat er door NS aan gedaan wordt.

Aanleiding voor de campagne waren de grote problemen die NS en de treinreizigers ondervonden in de herfst van 2002. Toen moesten veel beschadigde treinen langs de kant blijven staan, werden veel treinritten geschrapt en reden treinen met ernstige vertraging. Dankzij de technische maatregelen die NS samen met infrabeheerder ProRail sindsdien heeft genomen, valt de overlast voor de treinreiziger deze herfst mee. Dit jaar kan NS meer treinen inzetten, beschikt het over een gladheidwaarschuwingssysteem en doet het aan gladheidbestrijding. NedTrain, het onderhoudsbedrijf van NS, draait overuren om vierkante wielen weer rond te maken.

Onlangs onderschreef onderzoekinstituut TNO dat de herfstaanpak van NS een goede is. Het verwacht dat er volgend jaar nog grotere effecten van merkbaar zijn.