FNV BOUW

FNV Bouw start CAO-onderhandelingen in houtsector

Voor FNV Bouw starten de CAO-onderhandelingen op 1 december in de orgelbouw (200 werknemers). In de tweede week van december zijn de timmerindustrie (12.000 werknemers) en de parketvloerenondernemingen (1250 werknemers) aan de beurt. Deze drie CAO's lopen op 31 december af. In lijn met het Najaarsakkoord stelt de bond voor 2004 geen structurele looneis. Vanwege de onzekere uitkomst van de discussie over het vroegpensioen richt FNV Bouw zich op CAO's voor één jaar. Mochten de afspraken uit het Najaarsakkoord niet tot bevredigende resultaten leiden, dan volgt er in 2005 wel een looneis.

In de orgelbouw ziet FNV Bouw af van een eenmalige resultaatgerichte uitkering omdat de bond graag ziet dat de werkgevers versneld het tekort aanzuiveren van het oude pensioenfonds. Toen dat twee jaar geleden opging in het Bedrijfstakpensioenfonds voor de meubelindustrie, was er een tekort; werkgevers deden de toezegging dat bij te leggen. In de parket en de timmer blijft de mogelijkheid van een eenmalige uitkering van 250 euro netto open. Zij het dat FNV Bouw in de timmer vóór alles inzet op goede afspraken over het opnemen van vrije dagen. Dat is al jaren een punt van discussie. Zelf vakantie en atv-dagen bepalen: daar gaat de wens van FNV Bouw naar uit. Werknemers hebben zeggenschap nodig over hun eigen tijd, vooral in 'het spitsuur van het leven'als de kinderen nog klein zijn. Zo staat in de orgelbouw uitbreiding van het aantal atv-dagen van 11 naar 12 op het wensenlijstje. Ook wil FNV Bouw daar tien dagen doorbetaald zorgverlof gerealiseerd zien. In hetzelfde patroon past dat FNV Bouw in de timmerindustrie verhoging vraagt van het budget waaruit kinderopvang en rouwverlof worden bekostigd.

In alle drie de CAO's stelt FNV Bouw voor de verkleining van het ziekenfondspakket te repareren. Bijvoorbeeld met een aanvullende collectieve bijverzekering. Of, zoals in de orgelbouw, door aan te knopen bij de bestaande compensatie bij overstap van ziekenfonds- naar particulier verzekerde. Voor het gekrompen ziekenfondspakket gaat de werknemer al meer premie betalen; een compensatie van de werkgever voor het aanvullend verzekeren vindt FNV Bouw nodig.

Voor de redactie,