GGD Rotterdam e.o.


HIV sneltest nu mogelijk bij de GGD Rotterdam

Uitslag van HIV test binnen een uur
Bij de GGD Rotterdam e.o. is het met ingang van 1 december a.s. mogelijk om via een sneltest op een betrouwbare manier te testen op HIV. Dat betekent dat het gesprek, de bloedafname via een vingerprik en de uitslag van de HIV-test binnen een uur plaatsvinden. De cliënt die niet besmet is met HIV weet dat direct.

De HIV sneltest is voor mensen die risico hebben gelopen op HIV, een HIV-test willen laten doen, maar geen week willen wachten op de uitslag. Wijst de test uit dat er mogelijk sprake is van een besmetting, dan is het nodig om een tweede (bevestigings)test te doen om een besmetting met het HIV-virus aan te kunnen tonen. Iemand die onveilig heeft gevreeën, heeft risico gelopen op HIV. Het is belangrijk snel te weten of er sprake is van een HIV-infectie. Men kan dan in samenspraak met een arts het beste moment uitkiezen om met medicijnen te beginnen. Van een verhoogd risico is sprake bij:

Mensen die veel wisselende partners hebben (gehad)

Mensen die een biseksuele partner hebben (gehad)

Mensen afkomstig uit een gebied waar veel HIV voorkomt: onder meer Afrika ten zuiden van de Sahara, het Caribisch gebied en delen van Zuidoost Azië

Mannen die seksueel contact hebben (gehad) met mannen

Mensen die een partner uit één of meer van de hierboven genoemde groepen hebben (gehad)

Het gaat voorlopig om een proef van een half jaar.

Voor een HIV-sneltest kunnen mensen terecht bij het speciale spreekuur op donderdagmiddag van de GGD Rotterdam, Schiedamsedijk 95, Rotterdam.

Hiervoor moet een afspraak worden gemaakt via het telefoonnummer: 010-4339 527. De HIV sneltest kost 30 euro.