Wereld Natuur Fonds Nederland
Persbericht Wereld Natuur Fonds
27 november 2003

Smeltende gletsjers veroorzaken omvangrijke watertekorten

Miljarden mensen wereldwijd kunnen te maken krijgen met ernstige watertekorten als gevolg van het alarmerende tempo waarin gletsjers aan het smelten zijn, als regeringen geen actie ondernemen om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan, zo waarschuwt het Wereld Natuur Fonds. De natuurbeschermingsorganisatie uit deze waarschuwing aan de vooravond van de klimaatconferentie die maandag van start gaat in Milaan. Een nieuwe publicatie van het Wereld Natuur Fonds laat zien dat als de gemiddelde temperatuur op aarde in de komende eeuw blijft toenemen, gletsjers op grote schaal zullen blijven smelten. Als de temperatuur op aarde voor het einde van de eeuw met 4°C toeneemt, zijn vrijwel alle gletsjers verdwenen. Gletsjers bevatten 70% van 's werelds zoetwatervoorraden. In het Himalaya gebied bijvoorbeeld voorzien rivieren gevoed door gletsjers eenderde van de wereldbevolking van water. Het smelten van gletsjers zal niet alleen watertekorten voor miljarden mensen veroorzaken, maar ook een zeespiegelstijging die een grote bedreiging zal vormen of zelfs het einde zal betekenen van kustgemeenschappen en ecosystemen over de hele wereld.

Klimaatconferentie

Regeringen van meer dan 180 landen komen van 1 tot en met 12 december bijeen in Milaan voor de negende Conference of Parties (COP 9) van het VN-verdrag over klimaatverandering*. Het Wereld Natuur Fonds roept al deze regeringen op om druk uit te oefenen op Rusland om het Kyoto protocol zo snel mogelijk te ratificeren en te starten met informele discussies over het beleid na 2012, als het huidige Kyoto Protocol afloopt. Het Wereld Natuur Fonds verwacht dat Rusland in de eerste helft van volgend jaar zal ratificeren nu de technische voorbereidingen voor ratificatie zijn afgerond. Toch is het van groot belang dat regeringen druk blijven uitoefenen op Rusland om het Kyoto Protocol zo snel mogelijk te ratificeren om nog meer uitstel te voorkomen. Sible Schöne, klimaatspecialist van het Wereld Natuur Fonds: "Rusland heeft groot belang bij het Kyoto Protocol. Hoe sneller Rusland ratificeert, hoe meer kans het land maakt op internationale investeringen in de modernisering van de sterk verouderde Russissche energiesector."

Het Wereld Natuur Fonds roept daarnaast de regeringen van de rijke landen op zichtbaar te maken met welk beleid zij Kyoto implementeren en om zich te committeren aan verdergaande reducties in de nabije toekomst. Het Wereld Natuur Fonds beschouwt het pleidooi van de regeringen van Duitsland, Nederland en Engeland om als EU te kiezen voor 30% emissiereductie in 2020 (ten opzichte van 1990) als een goede aanzet, al is naar verwachting een nog ambitieuzer beleid nodig om ingrijpende klimaatverandering te voorkomen.

Smeltende gletsjers

Het Wereld Natuur Fonds beschrijft in de vandaag verschenen publicatie over klimaatverandering en het smelten van gletsjers welke gebieden hier met name door getroffen zullen worden. Zo voorzien gletsjers in Ecuador, Peru en Bolivia mensen het hele jaar door van water. Vaak zijn gletsjers hier zelfs de enige bron van water voor grote steden tijdens droge seizoenen. In het Himalaya gebied is het risico op overstromingen met catastrofale gevolgen groot en voorzien rivieren gevoed door gletsjers eenderde van de wereldbevolking van water. En op kleine eilandstaten zoals Tuvalu zorgt de stijging van de zeespiegel ervoor dat laag gelegen gebieden onder water komen te staan en het zoute water belangrijke drinkwatervoorraden binnendringt.

"De smeltende gletsjers en de grote gevolgen hiervan op de water- en voedselvoorziening voor mensen en voor natuurgebieden, dieren en planten wereldwijd moeten een reden zijn voor snelle actie", aldus Sible
Schöne. "De klimaattop in Milaan kan en moet laten zien dat de hele wereld met uitzondering van Bush werkt aan de implemenatie van het Kyoto Protocol en bereid is verdere stappen te zetten".

---