Gemeente Den Haag

november 2003
Opening bewegende en lichtgevende fietsenstalling op Koningin Julianaplein (20 november)

Op 1 december 2003 wordt voor station Den Haag CS een opvallende fietsenstalling in gebruik genomen. De nieuwe bewaakte stalling staat op het Koningin Julianaplein en wordt op vrijdag 21 november om 14.00 uur alvast feestelijk geopend door wethouder Bruins (Verkeer).

Het bewakershuisje voor de stalling op het Koningin Julianaplein is ontworpen door het bureau DUM-office (Amsterdam) en is één van de meest uitdagende ontwerpen binnen het project `Fiets en Stal'. De beschermende kooi met gele hefconstructie die het glazen gebouwtje geheel bekleedt, staat als een hoed bovenop het dak als de stalling geopend is. 's Nachts is de kooi neergelaten en gekleurd licht vanuit het huisje maakt het geheel tot een bijzonder object.

De stalling maakt deel uit van het project `Fiets en Stal'. Een project waarin de gemeente Den Haag, het Haags centrum voor beeldende kunst Stroom en de stichting Biesieklette samenwerken. In dit project worden kunstenaars, vormgevers en architecten uit binnen- en buitenland gevraagd bewakershuisjes te ontwerpen voor fietsenstallingen in Den Haag.

Omdat de stalling op het voorplein staat, is de stalling makkelijk toegankelijk en sociaal veilig en daarmee een aanzienlijke verbetering van de stallingsvoorzieningen voor de fiets. Dit niet alleen voor de treinreiziger maar ook voor bezoekers en werknemers van de nabijgelegen bioscoop, winkelcentrum en kantoren. De openingstijden van de stalling zijn dagelijks van 05:30 's ochtends tot 02:00 uur 's nachts.

Na de verbouwing van het huidige Centraal Station zullen de huidige bewaakte stallingsvoorzieningen rond Den Haag CS uiteindelijk vervangen worden door één nieuwe bewaakte stalling.