Ministerie van Buitenlandse Zaken

PersberichtMinisterie van Buitenlandse Zaken

OVSE bijeenkomst in Maastricht over 'nieuwe bedreigingen', mensenhandel en regionale conflicten

De minister van Buitenlandse Zaken, Jaap de Hoop Scheffer, is op 1 en 2 december gastheer van de jaarlijkse ministeriële bijeenkomst van de 55 staten die deelnemen aan de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Maastricht.

De ministeriële bijeenkomst van de OVSE, de eerste die in Nederland wordt gehouden, vindt dit jaar plaats tegen de achtergrond van veranderende internationale omstandigheden die nieuwe bedreigingen vormen voor veiligheid en stabiliteit in de 21ste eeuw. Terwijl de kans op een grootschalig militair conflict tussen staten kleiner is geworden, is de bedreiging toegenomen van groeperingen die betrokken zijn bij terrorisme, georganiseerde misdaad en mensenhandel. Dit jaar hebben de 55 staten van de OVSE onderhandeld over een nieuwe strategie voor de OVSE om aan die nieuwe bedreigingen het hoofd te kunnen bieden. In Maastricht moet de kroon op deze onderhandelingen worden gezet.

Een ander belangrijk onderwerp voor Nederland is de mensenhandel, het centrale thema van het Nederlandse OVSE voorzitterschap. Een actieplan is al aangenomen. Discussies in Maastricht zullen zich richten op een mechanisme om de voorgestelde maatregelen uit te voeren.

Het Nederlandse Voorzitterschap heeft zich dit jaar ook ingespannen om de oplossing van regionale conflicten in de OVSE regio dichterbij te brengen en hoopt dat er op dit punt in Maastricht resultaten zullen worden geboekt. Nederland heeft tijdens zijn voorzitterschap ook hoge prioriteit aan de Centraal Aziatische regio gegeven, onder andere door tijdens bezoeken een intensieve dialoog met de leiders van die landen aan te gaan en door de aanstelling van de voormalige president van Finland, Martti Ahtisaari, als persoonlijk gezant van minister de Hoop Scheffer voor Centraal Azië.

Noot voor de redactie,