FNV

Bij ramp burgemeesters strafrechtelijk vervolgen

Honderd burgemeesters hebben de aankondiging gekregen dat zij de vergunning voor LPG-stations in hun gemeente moeten intrekken, omdat het risico op een ramp te groot wordt geacht. De stations waar het om gaat liggen op minder dan 25 meter afstand van bewoonde huizen. Een ontploffende LPG-tank of tankwagen kan een vuurbal van 150 meter doorsnee veroorzaken.

In het tijdschrift P+ People Planet Profit zegt Cees Moons, de directeur Externe Veiligheid van het ministerie van VROM, dat 'we in Nederland ziekenhuisbedden tekort komen om het aantal mensen met brandwonden adequaat te verplegen', wanneer een LPG-tank in de bebouwde kom zou ontploffen. Eerder dit jaar gebeurden twee bijna-rampen met LPG. In Arnhem denderde op een rangeerterrein een op hol geslagen trein over een LPG-tank heen. Pal onder Eindhoven sloeg een LPG-tankwagen op de snelweg om.

De LPG-dichtheid in ons land is opmerkelijk, stelt P+, het tijdschrift voor duurzaam ondernemen. Alleen complete werelddelen gaan Nederland voor: Canada met vijfduizend LPG-stations, de Verenigde Staten met 3.300 stations en Australië met 2.570 stations. Het dichtbevolkte Nederland telt er 2.137. Uit een recente inventarisatie van KPMG Sustainability/Bureau OpdenKamp bleek dat er hiervan zo'n tweehonderd binnen een afstand van 25 meter van huizen liggen. Na een jaar durende overlegronde met de branche (Vereniging Vloeibaar Gas) werden honderd afvulpunten als 'urgent' aangemerkt. De saneringsronde is de eerste daad van de nieuwe directie Externe Veiligheid van het ministerie van VROM, die na de rampen in Enschede en Volendam werd ingesteld. De Rijksoverheid heeft een budget van vijftien miljoen euro gereserveerd om de betrokken pomphouders schadeloos te stellen. Uiterlijk in 2006 moeten de LPG-tanks geruimd zijn.

Nu gemeenten schriftelijk op het risico zijn gewezen, is de vraag ontstaan wie juridisch aansprakelijkheid is voor een mogelijke ramp. Wetgeving is er nog niet: de maatregel van bestuur wordt pas naar verwachting volgend jaar april van kracht. In P+ People Planet Profit zegt het Tweede Kamerlid Aleid Wolfsen (PvdA) dat in het geval van een ramp het Openbaar Ministerie (OM) een strafrechtelijk onderzoek moet instellen. 'Dat is de consequentie van een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Burgemeesters die niets doen aan gevaarlijke LPG-tanks in hun gemeente zijn strafrechtelijk aansprakelijk. Ze kunnen zelfs vervolgd worden voor doodslag.'

P+ People Planet Profit is als tijdschrift opgezet door vijf verschillende Founders, waaronder de vakcentrale FNV, het bedrijvennetwerk Samenleving & Bedrijf, het pensioenfonds PGGM, de bank SNS Reaal Groep (waaronder de ASN bank en SNS Asset Management), het ministerie van Buitenlandse Zaken/Ontwikkelingssamenwerking. Het nieuwste nummer van P+ People Planet Profit (oplage 15.000 exemplaren) wordt op maandag 1 december verzonden.


---
Voor verdere informatie: hoofdredacteur Jan Bom: mob. 06-27153000. Het volledige verhaal over LPG is als PDF-file te downloaden vanaf de internetsite: www.p-plus.nl.

30 nov 03 12:08