CDA

CDA
29-11-03
Buijs: aandacht voor positie chronisch zieken en gehandicapten

Bij de behandeling van de begroting Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn met name de volgende onderwerpen prominent aan de orde gesteld door Siem Buijs: de bezuinigingen op fysiotherapie en psychotherapie, de inkomenseffecten voor chronisch zieken en gehandicapten, de ambulancezorg en het zittend ziekenvervoer. Antoinnete Vietsch ging vooral in op de thuis- en verplegingszorg en de AWBZ.

Siem Buijs wees er in zijn inbreng op dat er is veel onrust is bij Nederlandse burgers over de plannen op het gebied van de zorg: De CDA fractie wil niet ontkennen dat er op sommige punten pijnlijke maatregelen moeten worden genomen om onze zorg bereikbaar en betaalbaar te kunnen houden, juist met het oog op de vergrijzing (de zorgvraag zal nog explosief toenemen) is waakzaamheid geboden. De minister heeft er terecht op gewezen dat de 15% toename van de kosten in de afgelopen jaren een reële bedreiging is voor de betaalbaarheid en dus toegankelijkheid van de zorg. Daarnaast moeten we constateren dat de zorg verstikt is in bureaucratie en overmatige wet- en regelgeving. De patiënt en dus de zorgvraag moet meer centraal staan.

Buijs: Te weinig komt naar buiten dat dit kabinet vele miljarden extra in zorg wil investeren, oplopend tot een bedrag van meer dan 7 miljard extra in de zorg. Dat is veel meer dan in de twee kabinetsperioden van Paars. Hiermee kan de groeiende zorgvraag worden ondervangen en de wachtlijsten grotendeels worden weggewerkt. Voor 2004 betekent dit alleen al een bedrag van 2,8 miljard, waarvan 250 miljoen extra voor de wachtlijsten. Tegelijkertijd is het onontkoombaar dat bezuinigd moet worden; het CDA acht zich gebonden aan de taakstelling van 2,3 miljard uit het Regeerakkoord.

Daarnaast wil de CDA fractie echter een garantie dat de solidariteit met de minima en chronisch zieken en gehandicapten maximaal wordt gegarandeerd. Dit is eerder al door Maxime Verhagen gevraagd bij de Algemene beschouwingen en toegezegd door premier Balkenende. De koopkracht dient voor deze zwakkeren zo min mogelijk te worden aangetast. Ofwel, de sterkste schouders, de zwaarste lasten. Hiervoor is in de begroting VWS een nieuw artikel opgenomen onder Tegemoetkoming buitengewone uitgaven (de Ver zilverregeling). Mijn fractie wil de toezegging van de minister dat de uitvoeringsmaatregel op korte termijn aan de Kamer wordt gepresenteerd zodat ze ook per 1 januari a.s. van kracht kan worden. aldus Buijs.

Een groot deel van het debat ging over deze compensatie en de koopkracht van chronisch zieken. Er ontstond enige verwarring over het begrip koopkracht. Naar aanleiding van beelden in het journaal ontstond de indruk dat het CDA wil dat voor iedereen in Nederland koopkracht behoud gegarandeerd blijft. Dat is uiteraard niet mogelijk, gezien het huidig economische tij en de maatregelen die in het regeerakkoord zijn opgenomen (loonmatiging, bezuinigingen op andere terreinen). Het CDA wil dat chronisch zieken niet onevenredig hard getroffen worden als gevolg van de maatregelen op gebied van volksgezondheid. En dat als gevolg daarvan de zorg minder toegankelijk zou zijn. Dit is de lijn die de fractie het afgelopen jaar voortdurend heeft gevolgd. Daarom heeft fractievoorzitter Verhagen eerder ervoor gezorgd dat de medicijnknaak niet wordt ingevoerd, en daarom heeft de fractie aangedrongen op een goede compensatieregeling via de belastingen (toeslagenstelsel en heffingskortingen via de belastingen).

Daaraan is dit jaar de zogeheten Verzilveringsregeling toegevoegd. Deze is bestemd voor mensen die geen belastingbiljet invullen en dus geen mogelijkheid hebben voor aanvraag van teruggave. Het betreft dan met name minima; mensen in een uitkeringssituatie en ouderen met alleen AOW. Voor deze groepen is op verzoek van het CDA een speciale regeling in het leven geroepen maar de exacte invulling van de regeling wordt pas eind van het jaar bekend. Het CDA maar ook andere partijen in de kamer willen de garantie dat deze regeling voor een goede tegemoetkoming zal zorgen.

Tijdens het debat kwamen er diverse koopkrachtplaatjes op tafel, waarbij het ook ging om de gevolgen van het belastingplan. Om exacte duidelijkheid te krijgen over de positie van chronisch zieken is de behandeling van de begroting VWS opgeschort en praat de kamer eerst met de ministers van VWS en SOZAWE, en de staatssecretarisssen van Financien en VWS over de cijfers die nu op tafel liggen. Pas daarna wordt de begrotingsbehandeling afgehandeld; het debat is dus nog niet afgerond.

Een specifiek aandachtspunt bij dit overleg dat volgende week zal plaatsvinden, is het Belastingplan. Als gevolg van een laatste technische wijziging zou het zo (kunnen) zijn dat een specifieke groep chronisch zieken er op achteruit zo gaan. Dit is nooit de bedoeling geweest van de Kamer en de staatssecretaris. De CDA fractie vindt dit niet acceptabel en wil zonodig reparatie.

Een ander belangrijk punt dat bij het debat aan de orde werd gesteld door het CDA was de vergoeding van de eerst negen behandelingen fysiotherapie voor chronisch zieken. In de plannen van Hoogervorst moeten chronisch zieken de eerste negen behandelingen zelf betalen. Het CDA stelde voor deze wel te vergoeden maar kreeg geen steun van de coalitiepartijen. De minister zegde wel toedat het voor iedereen, dus ook chronisch zieken, mogelijk moet zijn zich hiervoor te herverzekeren via hun ziektekostenverzekering. De zorgverzekeraars zullen hiervoor een acceptatieplicht krijgen; zij mogen chronisch zieken dus niet weigeren. Daarnaast stelde de minister dat de inkomensgevolgen gering zullen zijn. De zorgverzekeraars hebben inmiddels aangegeven dat de premieverhoging gering zal zijn. Ook dit punt wordt betrokken bij het overleg over de koopkrachtplaatjes dat deze week zal plaatsvinden.

Op het punt van de psychotherapie zegde de minister toe om de bezuiniging te verzachten; patienten met ernstige, langdurige stoornissen krijgen recht op 50 ipv 30 sessies. Over de ambulancezorg wordt in derde termijn verder gesproken met de minister. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zal in iedere geval een spreidingplan voor goede inzet van ambulances ontwikkelen. Ook wordt nog gekeken naar de mogelijkheden om zittend ziekenvervoer voor een grotere groep patienten te behouden.