CDA

CDA
29-11-03
Cörüz: Straffen op maat effectief in strijd tegen jeugdcriminaliteit

Afgelopen week heeft Minister Donner van Justitie aangegeven maatwerk in de strafoplegging niet uit te sluiten.

Dit heeft tot gevolg dat andere straffen voor allochtonen kunnen worden opgelegd, uitgaande van de specifieke strafbeleving. CDA-Tweede Kamerlid Cörüz is tevreden met het voorstel van de Minister omdat het aansluit bij eerdere voorstellen van de CDA-fractie om bij de bestraffing van jonge criminele allochtonen meer uit te gaan van de specifieke strafbeleving. Cörüz : Het gaat niet om zwaarder straffen maar om een meer effectieve invulling en uitvoering van de straf. Zo kan door in te spelen op de schaamtecultuur de straf effectiever worden gemaakt .

Een taakstraf moet worden aangepast aan de beleving van allochtone jongeren. Het harken bij een plantsoenendienst wordt niet als straf ervaren omdat het anoniem is en om fatsoenlijk, bestaand werk gaat. Het is effectiever en beter om hen zichtbaar in de eigen buurt een werkstraf te laten uitvoeren, aldus Cörüz.

Tenslotte heeft Cörüz aangegeven dat een strafrechterlijke confrontatie tussen de dader en het slachtoffer een effectief middel kan zijn in het bestrijden van jeugdcriminaliteit. Cörüz: Als een jongen meisjes lastig valt dan moet zo'n jongen later met zijn daden geconfronteerd worden, liefst in het bijzijn van zijn ouders.