CDA

CDA
29-11-03
De Nerée: Afwijken van stabiliteitspact verontrustend

Afgelopen week is tegen de zin van Nederland in besloten dat Frankrijk en Duitsland mogen afwijken van de Europese begrotingsregels zoals die zijn vastgelegd in het stabiliteitspact.

CDA-Kamerlid Frans de Nerée heeft namens de fractie zijn bezorgdheid over deze gang van zaken uitgesproken. Wij vinden het verontrustend dat blaarblijkelijk bij meerderheid wordt geaccepteerd dat het stabiliteitspact op deze wijze met voeten wordt getreden, aldus De Nerée.

Ook heeft De Nerée voorgesteld om in de toekomst de sancties voor het overtreden van het stabiliteitspact direct te betrekken bij de onderhandelingen over het pact. De Nerée: We maken deze afspraken natuurlijk niet voor niets met elkaar gemaakt. Als Europese landen op deze wijze hun telkens hun begrotingstekorten verder laten oplopen dan heeft dat economisch op korte maar vooral op lange termijn uiterst negatieve gevolgen. Wellicht zou het goed zijn om voortaan bij de beslissing om af te wijken van het stabiliteitspact niet meer genoegen te nemen met een meerderheidsbesluit maar daarbij unanimiteit te verlangen.