Tie Holding NV

TIE GEEFT UITLEG OVER VERMOGENSPOSITIE

woensdag, 26 november, 2003

Het aan de Amsterdamse beurs EuroNext genoteerde B2B-integratiesoftwarebedrijf TIE Holding N.V. ("TIE") geeft hierbij uitleg over haar vermogenspositie en haar negatief eigen vermogen.

Bij de publicatie van de resultaten van het vierde kwartaal en voor het gehele boekjaar 2003 (1 oktober 2002 - 30 september 2003) zijn een aantal maatregelen aangekondigd die TIE weer in staat moeten stellen netto winst te bereiken in het huidige boekjaar. In totaal zijn voor EUR 8,2 miljoen afschrijvingen en reserveringen genomen, die het eigen vermogen op EUR -7,5 miljoen gebracht hebben.

Het feit dat het eigen vermogen nu negatief is, zegt op zich niets over het TIE van vandaag, maar zegt wel iets over het verleden van TIE. Met dat verleden heeft TIE nu juist afgerekend door de maatregelen die zijn genomen om tegen het eind van het boekjaar een reorganisatie door te voeren.

Sinds de beursgang in maart 2000 heeft TIE, zoals veel bedrijven, een moeilijke tijd doorgemaakt. De forse verliezen van de afgelopen jaren belopen EUR 46 miljoen en zijn gefinancierd uit de opbrengst van de beursgang (EUR 40 miljoen), vreemd vermogen (EUR 5 miljoen) en additionele aandelenplaatsingen. De opbrengst van de beursgang is voor het overgrote deel besteed aan overnames en investeringen in softwareontwikkeling, zaken die TIE als speler op de B2B Integratiesoftware markt goed hebben gepositioneerd. TIE heeft nu een moderne productlijn die voor een goede omzetstroom in de toekomst kan zorgen.

Solvabiliteit

Het Management ziet de solvabiliteit van de onderneming als ruim onvoldoende en heeft daarom ook stappen genomen om bepaalde bedrijfsonderdelen af te stoten en met de opbrengst deze schuldenlast te verminderen. Ook zal TIE middels aandelenplaatsing direct of indirect via converteerbare obligatieleningen de schuldenlast verlagen. De terugbetaling van de langlopende schulden wordt door het Management van TIE gezien als prioriteit, maar in het huidige boekjaar bestaat geen verplichting daartoe.

De eerste stap daarin is gezet door de verkoop van TIE Belgium NV aan de Belgische business partner Porthus NV. Door deze verkoop zal de schuldenlast met EUR 0,8 teruggebracht worden tot EUR 2,7 miljoen en verbetert de solvabiliteit. Door de boekwinst op deze verkoop zal het eigen vermogen verbeteren met EUR 0,5 miljoen. Het management is content met deze transactie, omdat TIE Belgium NV, onder dezelfde naam, de exclusieve reseller wordt voor TIE software in België en Luxemburg en als zodanig met ongeveer EUR 250.000 zal bijdragen aan de omzet van TIE in 2004. De definitieve afronding van de verkoop is geschied. TIE is nog in onderhandeling met een aantal partijen over de mogelijke verkoop van de Amerikaanse dochter TIE Commerce Inc. Geen van deze partijen heeft nog een definitief bod uitgebracht.

In de reorganisatie die aan het eind van het vorig boekjaar heeft plaatsgevonden, is een voorziening van EUR 2.8 miljoen getroffen voor huurlasten in de komende 7 jaar van niet-gebruikte delen van de kantoren.

Door de compensabele verliezen uit het verleden zal TIE de komende jaren geen vennootschapsbelasting betalen. Door het conservatieve beleid binnen TIE is deze belastingmeevaller in de toekomst niet opgenomen in de balans. Wanneer dit wel zou gebeuren, komt het eigen vermogen natuurlijk weer positief uit.

Liquiditeit

De liquiditeitspositie van TIE is op het einde van het boekjaar 2003 matig. De kaspositie op einde boekjaar was EUR 1 miljoen, door een aantal directe en indirecte aandelenplaatsingen. Dit geld is inmiddels voor een deel aangewend om de kortlopende schulden te verminderen, terwijl de rest als werkkapitaal beschikbaar blijft. TIE is voornemens om via een bescheiden aantal aandelenplaatsingen, de kortlopende schulden verder te verlagen. In de kortlopende schulden van EUR 5,1 miljoen is een bedrag van EUR 1,5 miljoen opgenomen, inzake aflossingen van langlopende schulden. Het gaat hier om aflossing in termijnen op een bancaire faciliteit die gespreid in het huidige boekjaar zal geschieden, maar waarover nog onderhandeld wordt. De overige kortlopende schulden worden gedekt door de handelsdebiteuren, de liquide middelen en de positieve cash flow, vandaar dat het werkkapitaal voldoende is om TIE niet in liquiditeitsproblemen te brengen. Voorts is een bedrag van EUR 1,8 miljoen aan vooruitbetaalde facturen opgenomen op de balans. Ruim 40% van de jaaromzet van TIE komt uit steeds terugkerende omzet voor onderhoud op geleverde software, deze stabiele omzetstroom levert een solide basis voor de omzetverwachting van het komende jaar op.

Nettowinst

Het eigen vermogen weer positief maken, is natuurlijk geen doel op zich. Het doel voor TIE is om in het huidige boekjaar en volgende boekjaren nettowinst te noteren. Dit zal dan ook tot gevolg hebben dat het eigen vermogen versterkt wordt. Het Management is ervan overtuigd, dat wanneer de omstandigheden in de markt verbeteren, het voor TIE zeker mogelijk is een substantiële nettowinst te behalen. TIE is goed gepositioneerd in de markt, heeft goede producten en de klanten zijn tevreden over de geleverde service. Ondanks dat het personeelsbestand in de afgelopen jaren aanzienlijk is geslonken, is de kern van het bedrijf en de knowhow behouden gebleven.

Al met al ziet het Management het feit dat er nu een negatief eigen vermogen is, als de boekhoudkundige vertaling van de achter ons liggende periode. TIE kan nu met een schone lei beginnen en zal alles in het werk stellen de solvabiliteit en de liquiditeit en daarmee het eigen vermogen te verbeteren. Allereerst door het maximaliseren van de nettowinst, maar ook door gebruik te maken van de toegang tot de kapitaalmarkt middels het plaatsen van nieuwe aandelen.

Profiel TIE

TIE is een internationaal B2B integratiesoftwarebedrijf, opgericht in 1987 en genoteerd aan de Euronext in Amsterdam in de NextEconomy Index. TIE voorziet haar vestigingen en verkooppunten in de gehele wereld van hoogwaardige software-toepassingen en diepgaande kennis. Deze lokale service-providers helpen bedrijven om elektronisch zaken te doen zodat ze hun zakelijke processen efficiënter en effectiever kunnen laten verlopen en bovendien fors kunnen besparen op de kosten. TIEs belangrijkste software-toepassing is de Enterprise Portal Framework (EPF). EPF stelt bedrijven in staat om de processen van de back office te integreren met die van hun zakenpartners, en om alle productinformatie te beheersen. Omdat de toepassingen van TIE zijn gebaseerd op zowel jarenlange ervaring met EDI als XML, kunnen de klanten van TIE hiervan de vruchten plukken. TIE heeft een brede klantenkring in Nederland, België en Verenigde Staten en is een belangrijke speler in Europa, Zuid-Amerika en Azië.

Voor Informatie:
TIE Holding N.V.
Dick Raman, President & CEO
Beech Avenue 180
1119 PS AMSTERDAM (Schiphol-Rijk)
The Netherlands
Tel: +31-20-658 99 03
Fax: +31-20-658 99 02
e-mail: info@TIEglobal.com
Web site: http://www.TIEglobal.com

© TIE Holding NV, 2003. All rights reserved.